Nyhetssammandrag fredag 8 mars 2024

Publicerad 2024-03-08

Säpo slog till mot islamister, explosion i Linköping, två unga män anhållna efter dubbla sprängdåd och Lagrådet underkänner nytt lagförslag om anonyma poliser.

Under torsdagen slog polisen och Säkerhetspolisen till mot flera adresser i Tyresö, söder om Stockholm. Fyra personer greps i samband med räderna och anhölls senare som misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.
Ett stort antal automatvapen togs i beslag. Insatsen var inriktad mot misstänkta islamiska terrorister, med anknytning till Islamistiska Staten (IS).
– Vi ser att det finns internationella kopplingar till IS. Vi ser också att det finns kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Adam Isaksson Samara på Säpo till Aftonbladet.

Natten mot torsdagen detonerade en bomb i trapphuset till ett flerfamiljshus i Johannelund i Linköping. Anhöriga till en 17-årig pojke som är misstänkt för trippelmord bor på adressen.
Pojken, som är häktad för tre dödskjutningar, har tidigare varit bosatt där.
Polisen har till följd av misstankarna mot pojken haft bevakning av adressen. En man i 35-årsåldern greps som misstänkt för dådet.
– Den här adressen har varit intressant. Vi har haft viss form av bevakning av platsen, säger polisen Marcus Anefur.

Två ung män, bägge i 19-årsåldern, har anhållits efter beslut av åklagare som misstänkta för de två sprängdåd som skedde i Västra Frölunda i Göteborg natten mot onsdagen.
Bägge personerna är sedan tidigare kända av polisen. En av männen är misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse och den andra för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Regeringens förslag om att det ska vara möjligt att i beslut och handlingar anonymisera namnen på poliser som arbetar mot kriminella nätverk, ifrågasätts nu av Lagrådet.
Kritiken går bland annat ut på att de viktiga rättssäkerhetsfrågor som förslaget tar sikte på, redan behandlas i en annan utredning om starkare skydd för offentliganställda.
Det är förvirrande att regeringen vill gå vidare med ett enskilt förslag för polisen, innan den andra utredningen är klar. Nu aktuella förslag bör införlivas i den större utredningen menar Lagrådet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.