En bok att läsa på internationella kvinnodagen

Publicerad 2024-03-08

I Iran pågår de största protesterna sen 1979 med den feministiska revolutionen ”kvinna, liv, frihet”. I sin bok ”Irans döttrar” ger journalisten Sara Recabarren en personlig skildring av det som nu sker sedda genom hennes svenska och persiska ögon i Sverige.

I boken varvar hon sin skildring av dagens protester med revolutionen 1979 sedda genom sin mors ögon. Hennes mor arbetade innan 1979 för kvinnors jämställdhet i Iran.

Dessa två ögonvittnesskildringar, hennes egen och hennes mors, visar på ett kraftfullt sätt upp hur kvinnorna i Iran stegvis förlorade sin frihet och sina liv.

Och hur det idag möts upp av protesterna ”kvinna, liv, frihet”. Trots regimens grymheter både nu och då förmedlar hon sin uppväxt med värme och ger hopp om ett annat Iran.

”Om Iran förändras en dag kanske jag kan åka tillbaka och åter känna de dofter och smaker som jag lärde känna som barn. I Tehran kan jag se de vackra bergstopparna, höra det ständiga bruset från gatorna. I stadsdelen Darband kan jag smaka på mullbär och färska valnötter. Jag kan göra allt det, men aldrig få tillbaka det som togs ifrån mig som barn. Närheten till de människor jag älskade.”

Sara Recabarren har i många år arbetat på TV4s Kalla Fakta-redaktion. Hon är vice ordförande i föreningen Grävande journalister.

Hon har fått stort genomslag genom sina reportage och 2015 fick hon TV-priset Kristallen tillsammans med fotograf Phil Poysti.

Av Margareta Bergkvist


   Margareta Bergkvist har arbetat som SFI-lärare. Hon har drivit ett utbildningsföretag med inriktning på specialpedagogiska frågor, allt från fortbildning av IT-baserade medier till redaktionellt arbete med läromedel för särskolan.
Under många år arbetade hon på myndigheten Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB (idag: Myndigheten för Tillgängliga Medier, MTM). Hon arbetade med specialpedagogisk anpassning av litteratur för personer med läsnedsättning och utveckling av digitala medier.
Margareta har en Teol.kand. examen, har läst data- och systemvetenskap, samt filosofi.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.