Nyhetssammandrag söndag 10 mars 2024

Publicerad 2024-03-10

Fortsatt terroristjakt i Tyresö, rånförsök i Kista - man knivhuggen, misstänkt mord i Götene, man gripen för våldtäkt och försvarsadvokater belagda med yppandeförbud i terrormål.

Under fredagskvällen genomfördes en ny polisinsats i Tyresö, söder om Stockholm, i jakten på misstänkta terrorister. Säkerhetspolisen har bekräftat att insatsen var en del av det utredningsarbete som blev offentligt i samband med att tillslag gjordes mot fyra adresser i Tyresö under torsdagen.
Nu skulle en husrannsakan genomföras i lägenheten som ligger bara några hundra meter från den adress där två män i 20-årsåldern greps häromdagen.

En man skadades under ett rånförsök i Kista, norr om Stockholm. Flera maskerade gärningspersoner försökte råna mannen.
Enligt uppgift blev brottsoffret stucken av en kniv eller annat vasst föremål. En utredning avseende rån, olaga hot och grov misshandel har inletts.

Ett flertal polispatruller kallades till en privat bostad i Götene. En man i 35-årsäldern hade där hittats svårt skadad och fördes till sjukhus där han dödförklarades.
Det finns omständigheter som gör att det inte går utesluta att mannen bragts om livet, en förundersökning gällande misstänkte mord har därför inletts.

Under natten till lördagen larmades polis och ambulans till en adress i Norsborg, söder om Stockholm. Det gällde en kvinna som misstänks ha blivit våldtagen och misshandlad.
En man kunde gripas i anslutning till brottsplatsen. Kvinnan uppges ha tagits till sjukhus för kontroll och eventuell vård.
– Vi har startat en förundersökning om våldtäkt. Vi utreder även hur han har misshandlat henne, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Aftonbladet.

Fyra personer greps under torsdagen för förberedelse till terrorbrott i Tyresö. Dessa har nu förhörts av Säkerhetspolisen. Sekretessen är hög i ärendet och de advokater som förordnats som offentliga försvarare till de misstänkta har belagts med yppandeförbud enligt beslut av ansvarig åklagare.
Det innebär att de inte får kommentera klienternas inställning till anklagelserna eller i övrigt uttala sig i media.
Denna typ av yppandeförbud är ovanligt. Senast klockan 12 på söndag måste åklagaren besluta om de ska häktas eller inte.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.