Nyhetssammandrag måndag 11 mars 2024

Publicerad 2024-03-11

Ramadan i Gaza: ”Allt omkring oss förstört”, protester vid invigning av Förintelsemuseum, Ukraina lovar att aldrig hissa vit flagg, bilar bortspolade i Frankrike – sju saknas, explosion i Västerås, sex längdskidåkare saknas i Alperna.

Ramadan i Gaza: ”Allt omkring oss förstört”. Familjer i staden Rafah i Gaza förbereder sig för den heliga månaden Ramadan, mitt i matbrist och rädsla för attacker, rapporterar The Guardian.
Den muslimska heliga månaden är en tid för vänner och familj, och för bön.
Ramadan börjar på måndag och kommer bli på ett helt annat sätt än vad Gazaborna varit med om tidigare.
”Jag är inte den enda som längtar efter att upprätthålla våra seder. Jag och mina grannar brukade pryda vår gata med lampor och lyktor, men nu är allt runt omkring oss förstört”, säger Hanaa al-Masry till The Guardian.
Förhållandena i Rafah är bättre än i norra delen av Gaza, där 20 dödsfall till följd av svält har registrerats, skriver tidningen.
Men basala matvaror är fortfarande en bristvara. Många överlever på tunnbröd som tillagas över vedeldar, eller enkla gashällar och konserver som transporteras in av humanitära organisationer från Egypten.

Protester vid invigning av Förintelsemuseum. Invigningen av Nederländernas nya Förintelsemuseum i Amsterdam möttes av stora protester på söndagen, till följd av den israeliska presidenten Isaac Herzogs medverkan.
Tusentals pro-palestinska demonstranter samlades i närheten av museet och en av stadens synagogor. De skanderade mot den israeliska ockupationen av palestinska områden och krävde ett omedelbart eldupphör i Gaza.
Demonstrationens ledare underströk däremot att de protesterade mot Herzogs närvaro, och inte mot museet och vad det står för.
Det nya Förintelsemuseet är till minne av de över 100 000 judar som deporterades från Nederländerna och mördades i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.

Ukraina lovar att aldrig hissa vit flagg. Ukraina kritiserar påve Franciskus uttalande där han uppmanar parterna som strider i Ukraina att ”förhandla innan saker och ting förvärras”.
Ukraina lovar att aldrig ge upp.
”Vår flagga är gul och blå. Detta är den flagga som vi lever, dör och segrar med. Vi kommer aldrig att hissa några andra flaggor”, skriver landets utrikesminister Dmytro Kuleba på X.
I en intervju med den schweiziska tv-kanalen RSI fick påven frågan om Ukraina, i ett scenario där kriget håller på att förloras, borde hissa vit flagg – eller om det vore att legitimera Rysslands våld.
– Jag tror att de starkaste är de som ser situationen, tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla, svarade påven.
Vatikanens talesperson Matteo Bruni har förtydligat att påven endast använde sig av termen ”vit flagg” eftersom det använts av reportern.

Bilar bortspolade i Frankrike – sju saknas. Minst sju personer saknas efter våldsamma stormar som svept över departementen Gard och Ardèche i södra Frankrike. De flesta tros ha blivit bortspolade i sina bilar sedan broar svämmats över.
En familj blev fast på en bro när de skulle köra över floden Gardon i Dions, norr om Nîmes, sent i lördags kväll. Mamman hittades och har förts till sjukhus, men pappan och de två barnen saknas fortfarande.
Alla bortspolade fordon har hittats, men det finns fortfarande ”inte ett spår” efter de saknade, enligt inrikesminister Gérald Darmanin.

Explosion i Västerås – överhettad traktor. En explosion har skett vid en företagslokal i Bäckby i Västerås.
– Det var en traktor som blivit överhettad och skapat den här smällen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.
Polisen har vid 14.20 lämnat platsen. Ingen är skadad efter händelsen och inget brott ligger bakom.

Sex längdskidåkare saknas i Alperna. Sex skidåkare har rapporterats saknade i de schweiziska alperna där väderförhållandena är svåra. En räddningsinsats har inletts enligt polisen.
Sökandet inleddes nära gränsen till Italien, mellan skidorten Zermatt och byn Arolla. Gruppen saknas efter att de tagit sig från Zermatt till området Tête Blanche, enligt polisen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.