Nyhetssammandrag tisdag 12 mars 2024

Publicerad 2024-03-12

Stoltenberg till Påven: Inte läge för fred, polisen söker efter blottare i Vännäs, största mottagaren av svenskt krigsmateriel hemlighålls, elefantkalv död vid Borås djurpark – blev ihjälklämd och SD motsätter sig regeringens idéer om fri hyressättning för nya bostäder.

Stoltenberg till Påven: Inte läge för fred. Påven Franciskus har uppmanat Ukraina att möta Ryssland vid förhandlingsbordet.
Nu riktar Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg skarp kritik mot uttalandet, rapporterar Aftenposten.
– Om vi ​​vill förhandla om en fredlig och långsiktig lösning är vägen dit att ge militärt stöd till Ukraina, säger Stoltenberg enligt Reuters och fortsätter:
– Det är inte läge att prata om ukrainarnas kapitulation. Det kommer att bli en tragedi för ukrainarna. Det kommer också att vara farligt för oss alla.

Polisen söker efter blottare i Vännäs. Polisen i Vännäs kommun utreder sedan årsskiftet flera fall av sexuella ofredanden.
I nuläget har fyra händelser kommit till polisens kännedom.
I två av fallen handlar det om en man som har blottat sig och polisen tror att fler kan ha blivit utsatta, rapporterar P4 Västerbotten.
”Polisen uppmanar dig som har gjort iakttagelser eller har tips om ärendena att höra av dig genom att ringa 114 14”, skriver polisen på sin hemsida.

Största mottagaren av svenskt krigsmateriel hemlighålls. I fjol beviljades utförseltillstånd för en vapenaffär värd nära 11,7 miljarder kronor till ett hemligt mottagarland, rapporterar Göteborgs-Posten.
Det är den största summan av vapenexport till ett enskilt land 2023. Det näst största mottagarlandet är USA – dit exporterades krigsmateriel till ett värde av 3,4 miljarder kronor.
Anledningen till att mottagarlandet är hemligt är för att de ville det.
– Vi bedömde att Sveriges förbindelser med det mottagarlandet skulle störas om vi redovisade uppgifterna, säger David Åhlén, chef för enheten för krigsmateriel på Inspektionen för strategiska produkter till GP.

Elefantkalv död vid Borås djurpark – blev ihjälklämd. En elefantkalv har dött efter att ha blivit ihjälklämd, uppger Borås djurpark på Instagram.
”Det är med tungt hjärta som vi kan berätta att vår elefanthona Panzi kalvade tidigt på söndagsmorgonen men hennes kalv förolyckades tyvärr snart inpå födseln”, skriver de i inlägget.
Exakt vad som hänt är oklart, men djurparen tror att kalven på något vis hamnat i kläm ”när övriga flockmedlemmar interagerat med den.”
”Vi är alla ledsna över att Panzi’s kalv inte överlevt. Samtidigt fokuserar vi på den första kalven som föddes för en vecka sedan, en kalv som fortsatt mår bra och blir väl omhändertagen av sin mor”, avslutar Borås djurpark.

Trots att hela regeringen vill ha fri hyressättning i nybyggda lägenheter beskriver källor saken som ”politiskt död”. Förklaringen är att SD så tydligt säger nej.
Hyressättningen har orsakat en djup spricka också mellan regeringspartierna M, KD och L och deras samarbetsparti Sverigedemokraterna. SD är mycket starkt emot en förändrad hyresmarknad och SD-ledaren Jimmie Åkesson själv beskrivs av källor som ”väldigt engagerad” i frågan.
SD:s tydliga nej sägs ha låst alla fortsatta förhandlingar om hyressättningen i Tidösamarbetet, och den beskrivs nu som ”helt avförd från agendan”.
– Den är död, säger en källa inom regeringspartierna.
Sedan tidigare står det klart att det redan finns en färdig utredning i frågan, som inte har lämnat regeringskansliet. Källor påpekar att den fastnat hos bostadsminister Andreas Carlson (KD) på grund av konflikten med SD.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.