Nyhetssammandrag onsdag 13 mars 2024

Publicerad 2024-03-13

Danmark skickar mer vapen till Ukraina, Rumäniens president vill bli Nato-chef, migranter har hittats döda utanför Kanarieöarna, kvarlevor hittade i skogsområde och transportflygplan har störtat i Ryssland med 15 ombord.

Danmark skickar mer vapen till Ukraina. Den danska regeringen har beslutat att skicka ett nytt militärt paket till Ukraina, värt 2,3 miljarder danska kronor, motsvarande knappt 3,5 miljarder svenska kronor.
Paketet, det 16:e i ordningen, innehåller bland annat det franskutvecklade artillerisystemet Caesar och granatkastare samt ammunition till dessa vapensystem, och finansieras via landets Ukrainafond, enligt försvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre).
”Det kräver stor politisk och ekonomisk vilja om Europa ska leva upp till ambitionerna att stödja Ukraina. Det gäller i synnerhet artilleriammunition. Jag hoppas att fler länder följer efter och bidrar”, skriver utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) i ett pressmeddelande.

Rumäniens president vill bli Nato-chef. Rumäniens president Klaus Lohannis räcker officiellt upp handen och meddelar sitt intresse för att bli Natos näste generalsekreterare.
– Jag har beslutat att ge mig in i kampen om posten, säger han på en presskonferens och lägger till att han ”blir kandidat å Rumäniens vägnar”.
– Jag anser att Nato måste förnya sin syn på vad uppdraget innebär. Östeuropa utgör ett värdefullt bidrag till förhandlingar och beslut (inom Nato), säger Iohannis.
Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Lettlands utrikesminister Krisjanis Karins har sedan tidigare aviserat sina kandidaturer. Men även Iohannis nämns som en tänkbar efterträdare till norrmannen Jens Stoltenberg.
Nato hoppas få klart med en efterträdare till Stoltenberg under våren, så att man kan tacka av norrmannen vid toppmötet i Washington i juli.

Migranter har hittats döda utanför Kanarieöarna. Två migranter har hittats döda och fyra andra har förts till sjukhus med helikopter efter att deras båt hamnat i sjönöd strax utanför Kanarieöarna.
Tillståndet för de personer som har förts till sjukhus på Gran Canaria uppges vara allvarligt.
Ytterligare 34 personer befann sig ombord migrantbåten när sjöräddningen nådde den på måndagskvällen.
Fram till och med slutet av februari hade närmare 12 000 migranter anlänt till den spanska ögruppen i Atlanten i 181 separata båtar, enligt Spaniens inrikesdepartement.
Det är en kraftig ökning från samma period i fjol, då drygt 1 800 migranter i 42 båtar registrerades.

Kvarlevor hittade i skogsområde. I helgen påträffades kvarlevor från en avliden person i ett skogsområde utanför Limmared.
Kvarlevorna hittades av Missing people som på uppdrag av polisen sökte efter en man i 50-årsåldern som har varit försvunnen sedan hösten 2021.
– Man har gjort fynd successivt. Det här är en del man har velat söka av och nu gick det. Det har varit högt vattenstånd där tidigare, säger Jens Andersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Identiteten har inte kunnat fastställas, men den saknade mannens anhöriga har underrättats.
Sedan 2022 pågår en förundersökning om mord men än så länge finns det inga misstänkta i ärendet.

Transportflygplan har störtat i Ryssland – 15 ombord. Ett militärt transportflygplan ska ha störtat nära staden Ivanovo i Ryssland, rapporterar VG med hänvisning till Reuters.
Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu bekräftar att planet har kraschat, enligt VG.
Det ska ha varit 15 personer ombord, varav åtta ingick i besättningen och sju var passagerare.
Enligt Ryssland ska ett tekniskt problem ligga bakom kraschen, det har dock inte bekräftats av oberoende parter. Enligt ryska medier har ingen ombord överlevt, skriver VG.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.