Nyhetssammandrag torsdag 14 mars 2024

Publicerad 2024-03-14

Vansinnesförare på Kanarieöarna – svenskar skadade, UNRWA:s lager för nödhjälp i Gaza attackerat, USA:s representanthus röstar ja för att förbjuda Tiktok, två häktade i sin utevaro för mord, Japans premiärminister grillas om lättklädda dansare och man döms till sex års fängelse för sexbrott mot barn.

Vansinnesförare på Kanarieöarna – svenskar skadade. En alkohol- och drogpåverkad kvinna körde på två svenska kvinnor som gick på en trottoar på Lanzarote på Kanarieöarna.
Enligt vittnen körde kvinnan i hög hastighet och körde även på en brittisk familj på fem personer; ett spädbarn, hennes föräldrar och morföräldrar.
Spädbarnet omkom i olyckan och pappan och mormodern har allvarliga skador.
En 23-årig brittisk kvinna som är bosatt på ön har gripits. Olyckan har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien. Myndigheterna på Lanzarote har utlyst två dagars sorg.

UNRWA:s lager för nödhjälp i Gaza attackerat – en död. Ett av UNWRA:s lager i Rafah i Gaza har träffats i en israelisk attack, skriver flera medier.
Nu bekräftar FN-organet att minst en anställd dött i attacken och ytterligare 22 skadats.
”Dagens attack mot ett av väldigt få återstående av UNRWA:s distributionscenter på Gazaremsan kommer när matförråden tar slut, hungern är utbredd och i vissa områden övergår den till svält.
Varje dag delar vi koordinaterna för alla våra anläggningar över Gazaremsan med parterna i konflikten. Den israeliska armén tog emot koordinaterna inklusive denna anläggning i går”, sade UNRWA:s generalkommissionär Philippe Lazzarini.
Sedan kriget började för fem månader sedan har FN-organet aldrig tidigare registrerat ett så stort antal kränkningar mot sin personal och anläggningar, som enligt UNRWA överträffar alla andra konflikter runt om i världen.
Minst 165 UNRWA-medlemmar har dödats när de varit i tjänst och mer än 400 människor har dödats när de sökt skydd under FN:s flagga, enligt organisationen.

USA:s representanthus röstar ja för att förbjuda Tiktok.  Representanthuset i USA har röstat för ett lagförslag som kan få 170 miljoner amerikanska användare att förlora tillgången till Tiktok, rapporterar BBC News.
Lagförslaget skulle tvinga Tiktok att bryta banden med sina kinesiska ägare – eller möta ett amerikanskt förbud.
Förslaget förväntas gå igenom eftersom en majoritet bland både demokrater och republikaner i representanthuset röstade för beslutet.
Går lagförslaget igenom ger det ägarbolaget Bytedance mindre än fem månader på sig att sälja bolaget. Om det inte sker blir det olagligt för företag som Apple och Google att erbjuda appen, enligt CNN.
Tiktok är mycket populärt i USA, men också mycket kontroversiellt på politisk nivå. Amerikanska politiker har ifrågasatt kopplingarna mellan appen och den kinesiska regeringen.

Två häktade i sin utevaro för mord. En man i 37-årsåldern hittades död på Värmdö i söndags. Nu har två personer som misstänks för mord och grovt gravfridsbrott häktats i sin utevaro, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– De två personer som nu är häktade i sin utevaro är ett par. Alla de inblandade personerna känner varandra, säger senior åklagare Cecilia Tepper som leder förundersökningen.
Sedan tidigare sitter en 19-årig man anhållen misstänkt för mord. Flera medier har tidigare rapporterat om mordet som ett styckmord med uppgifter om kroppsdelar som hittats i en väska. Nu uppger åklagaren att ”hela kroppen är påträffad i en del, men den är allvarligt skadad.”
Aftonbladet har återkommande sökt åklagaren för en kommentar, men hon har inte återkommit.
”Åklagaren har ingen ytterligare information att lämna i nuläget och har inte möjlighet att vara tillgänglig för media. När det finns ny information kommer ett nytt pressmeddelande att skickas ut”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Premiärminister grillas om lättklädda dansare. Japans premiärminister Fumio Kishida är i blåsväder. Läckta filmklipp visar hur lättklädda kvinnliga dansare under ett partimöte befalls att ta emot dricks med sina munnar.
Filmklippen från Liberaldemokratiska partiets samling visar hur kvinnor iförda badkläder dansar och sitter i mötesdeltagarnas knän. Enligt japanska medier tvingades kvinnorna att med sina munnar ta emot sedlar hängandes från mötesdeltagarnas munnar.
Under onsdagen grillades premiärminister Kishida om mötet under en utfrågning med oppositionella parlamentsledamöter.
– Min regering strävar efter ett inkluderande samhälle där alla människor känner mening med livet och deras värdighet och mångfald respekteras, sade Kishida enligt lokala medier.

Man döms till fängelse för sexbrott mot barn. En man i 50-årsåldern döms till 6 års fängelse för flera fall av sexbrott mot barn.
Han döms för 46 fall av sexbrott. Brotten gäller bland annat våldtäkter, sexuella övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering.
Mannen har suttit häktad sedan i juni förra året. Åklagaren yrkade på 10 års fängelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.