Nyhetssammandrag lördag 16 mars 2024

Publicerad 2024-03-16

Femte person gripen efter väskmordet, diplomatbil stoppad i Oslo – barn körde, domare ställer ultimatum i åtal mot Trump, älgar sprider skräck – får inte skjutas och Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson steg på och drog sin rullväska över Greta Thunbergs banderoll.

Femte person gripen efter väskmordet.  En femte person har gripits misstänkt för grovt gravfridsbrott efter mordet på en 37-årig man på Värmdö, rapporterar TV4 Nyheterna.
Den gripnes advokat bekräftar uppgifterna för kanalen.
– Han förnekar brott och det är det enda jag kan säga, säger advokat Björn Sandin.
Sedan tidigare är fyra personer misstänkta för mordet. Två män och en kvinna är internationellt efterlysta och häktade i sin frånvaro. En man sitter häktad.

Diplomatbil stoppad i Oslo – barn körde. Polisen i Oslo tipsades om att en diplomatregistrerad bil körde vingligt intill E18. Vid en kontroll visade det sig att en person under 16 år körde bilen, skriver VG.
Bilen kopplas till den saudiska ambassaden i Norge.
– Bilen är knuten till Saudiarabiens ambassad. Den är registrerad på en anställd, säger Torstein Paulsen på Statens Vegvesen til VG.
Enligt personen som ringde polisen höll bilen på att krocka med vägräcket flera gånger och körde mellan filerna på motorvägen.
Polisen har tagit del av bilder på föraren, som när bilen stannade sprang iväg, men kunde gripas senare. De vill inte uppge exakt ålder men säger att barnet var under 16 år.

Domare ställer ultimatum i åtal mot Trump. En domare i USA kräver att distriktsåklagaren Fani Willis antingen slutar arbeta med ett pågående åtal mot Donald Trump eller avlägsnar den särskilde åklagaren Nathan Wade från fallet.
Beslutet har fattats mot bakgrund av att Willis och Wade har haft en kärleksrelation.
Domaren Scott McAfee har gjort bedömningen att relationen mellan Willis och Wade inte ger upphov till en intressekonflikt som innebär att Willis inte kan fortsätta att arbeta med åtalet, men beskriver det som att relationen är resultatet av ”dåliga beslut”, rapporterar CNN.

Älgar sprider skräck – får inte skjutas. Aggressiva älgar i Åre kommun har ätit upp foder för hundratusentals kronor och sparkat ihjäl en ko. Men länsstyrelsen säger nej till skyddsjakt, rapporterar P4 Jämtland.
Drabbade bönder har försökt hålla älgarna borta med stängsel och skrämma dem med bilar, hundar och starka ljud. Men inget hjälper.
Länsstyrelsen skriver i sin motivering att problem som orsakas av älgar ska lösas under jakttiden och anser att man bör titta på andra lösningar, som högre stängsel med starkare spänning.

Scenen när Sverigedemokraten Tobias Andersson stiger på och drar sin rullväska över Greta Thunbergs banderoll på väg in i riksdagshuset väcker debatt.
Men SD-toppen, som är ordförande för riksdagens näringsutskott, försvarar tilltaget.
– Det var nödvändigt för mig att ta mig till jobbet, det var inte nödvändigt för dem att sitta där.
På banderollen stod det: ”Klimaträttvisa, social rättvisa”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.