Nyhetssammandrag måndag 18 mars 2024

Publicerad 2024-03-18

Man först att dömas med nytt straff i historiskt hård dom, allt fler unga spelar om pengar, spiondömde Peyman Kia isolerad med hjälp av specialparagraf, hundar dog efter polisens avspärrning och man i USA gripen efter långdraget morddrama.

Man först att dömas med nytt straff i historiskt hård dom. Två halvautomatiska pistoler hittades vid en husrannsakan i Piteå. Nu döms en man i 40-års åldern till fem års fängelse, i en historiskt hård dom sedan straffen skärpts.
Åklagaren Joseph Ricken säger att han är nöjd med domen och att den nya lagstiftningen får genomslag.
Den 1 juli skärptes minimistraffet för grovt vapenbrott från två år till fyra års fängelse. Enligt Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter, är det ett av de mest effektiva medlen för att komma åt gängkriminella.
– De här brotten träffar mot rätt personer, det vill säga sådana som är beredda att använda vapen, sälja eller överlåta till dem som är beredda att använda dem. 

Allt fler unga spelar om pengar. Forskning visar att det blivit allt vanligare med spel om pengar bland unga, rapporterar P4 Malmöhus.
– Vi ser att de kommer redan när de är 18-, 19-, 20 år gamla, säger Madeleine Tügel, rådgivare på Spelberoendes förening till P4.
Enligt en undersökning av CAN visar att mängden unga, även omyndiga, som spelat ökat markant sedan före pandemin.

Spiondömde Peyman Kia isolerad med hjälp av specialparagraf. Peyman Kia hålls isolerad i fängelset, skriver Expressen. Anledningen är att Säpo fruktar att han kan fly från fängelset och att Ryssland skulle hjälpa honom.
Peyman Kia avtjänar ett livstidsstraff för grovt spioneri på Kumlaanstalten. Där hålls han nu under ”extrem bevakning” och i total avskildhet från andra interner inne på Kumlas säkerhetsavdelning Fenix.
Tanken var initialt att Kia skulle umgås med andra interner men att en särskild paragraf gör att intagna kan hållas isolerade med hänvisning till rikets säkerhet.
I en riskbedömning som Kriminalvården har gjort framgår att det finns hög risk för flykt- eller fritagningsförsök och att Kia i så fall är benägen att fortsätta sin brottslighet.

Hundar dog efter polisens avspärrning. Polisen missade att underrätta hyresvärden att avspärrningen av en lägenhet upphävts, vilket ledde till att två hundar dog i bostaden, rapporterar SVT.
I april 2021 hittades en person avliden i en bostad i Södertälje. Polisen inledde då en förundersökning om mord och spärrade av lägenheten.
Svea hovrätt beslutade att häva avspärrningen. Men det dröjde 8 månader tills fastighetsvärden fick tillgång till lägenheten, efter att de gjort egna efterforskningar.
Personen som hittades i lägenheten hade hundar. De befann sig i sovrummet och avled på grund av avspärrningen.
Bostaden behövde därmed saneras och hyresvärden har beviljats skadestånd på 312 600 kr, för sanering samt sju månaders hyresbortfall.

Man i USA gripen efter långdraget morddrama. En 26-årig man har gripits efter en mordturné i USA, rapporterar AFP.
Mannen, som uppges vara hemlös, stal en bil i en förort till Philadelphia. Han körde sex mil till ett hus i Trenton i New Jersey, där han sköt ihjäl sin 52-åriga styvmor och sin 13-åriga lillasyster.
Därefter fortsatte han till nästa hus och sköt ihjäl en 25-årig kvinna – mor till hans två barn – och slog hennes mor med vapnet. Sedan stal han en annan bil och körde tillbaka till Trenton.
I flera timmar trodde polisen att mannen barrikaderat sig i ett trevåningshus i staden, och stod utanför och uppmanade honom via högtalare att överlämna sig.
Han hittades dock gåendes på gatan i en annan del av staden. Gripandet gick lugnt till. Det är oklart om han alls befann sig i trevåningshuset.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.