Nyhetssammandrag onsdag 20 mars 2024

Publicerad 2024-03-20

Klipp på misshandel sprids som CV, fängelse för kvinna som drev bordell på massagesalong, hund kastad från balkong, män gripna för terrorplan mot Sverige och miljoner togs ut från Etiopiens största bank efter bugg.

Klipp på misshandel sprids som CV. Kriminella ungdomar filmar när de misshandlar och klippen sprids senare i sociala medier och används där som ett slags CV, rapporterar P1 Dokumentär.
Anledningen är att yngre, som aspirerar på att ta sig upp i gängens hierarki, vill att äldre kriminella ska få upp ögonen för dem.
– Man filmar för att man vill visa sig fet, säger en kille.
I dokumentären behandlas även gängens material på sociala medier. I populära appar flimrar bilder på märkeskläder, pengar, drogförsäljning och grova våldsbrott förbi och skapar innehåll och underhållning till de ungas digitala liv, säger brottsutredaren Luay Mohageb.

Fängelse för kvinna som drev bordell på massagesalong. En 54-årig kvinna döms till fängelse i två år och åtta månader för grovt koppleri, rapporterar flera medier. Hon drev en bordell på en massagesalong i Kristianstad.
Enligt åtalet pressades kvinnor att sälja sex genom att göra en ”vit” laglig massage ”grå” och olaglig.
Härvan uppdagades när en av kvinnorna som tvingades till sexarbete gav en lapp med ett nödrop till en granne.
– Offren har hanterats närmast som handelsvaror, sa åklagaren Emelie Månsson enligt lokala medier under rättegången.
Kvinnans exmake var åtalad för penningtvättsbrott men friades.

Hund kastad från balkong. En man har kastat ut en hund från en balkong på tredje våningen i ett flerfamiljshus i Malmö. Förbipasserande tog hand om hunden och larmade polisen. Djuret har fått komma till veterinär och skadorna är oklara.
Mannen hittades i lägenheten och har överlämnats till sjukvården.
– Han behöver tas om hand, men mer än så kan jag inte säga, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson i region Syd.
En anmälan om djurplågeri har upprättats.

Män gripna för terrorplan mot Sverige. Två män från Afghanistan har gripits i tyska Gera under tisdagsmorgonen misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag, enligt ett pressmeddelande från riksåklagaren. Det skriver SVT.
De misstänkta kopplas till Islamiska staten. Männen ska under förra året ha uppmanats att utföra attacken som en följd av koranbränningarna i Skandinavien. Det ska ha handlat om att döda poliser och andra i riksdagsområdet.
Enligt den tyska åklagaren undersökte de misstänkta förutsättningar för dådet. Vid flera tillfällen har de utan framgång försökt få tag i vapen.

 Miljoner togs ut från Etiopiens största bank efter bugg. Över 40 miljoner dollar har tagits ut eller flyttats till andra banker efter ett tekniskt haveri hos Etiopiens största bank Commercial Bank of Ethiopia, rapporterar CNBC.
Felet inträffade under helgen och enligt bankchefen Abie Sano har en stor del av pengarna tagits ut av studenter.
Enligt BBC ska köerna till bankomaterna ha ringlat långa vid universitetscampus efter att kunder insett att de kunde ta ut mer pengar än de hade täckning för.
På X bekräftar banken buggen, men förnekar att det beror på en cyberattack.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.