Nyhetsplock torsdag 21 mars 2024

Publicerad 2024-03-21

Uppsala inför skottsäkra västar för ambulanspersonal, polis döms för att ha visat könet för butiksanställda, hackare avslöjade kriminellt nätverk, apotek inför åldersgräns på ”avancerad hudvård” och fängelse för amerikanska ex-poliser som torterade svarta män.

Uppsala inför skottsäkra västar för ambulanspersonal. Region Uppsala är den första och enda region som infört skottsäkra västar till ambulanspersonalen, skriver den fackliga tidskriften Kommunalarbetaren.
– Jag är glad att jag har den. Känner mig trygg, säger ambulanssjukvårdaren Lena Arkegrim till tidningen.
Enligt Arkegrim började frågan om att bära skottsäker väst i arbetet att lyftas efter terrordådet i Stockholm 2017. På senaste tiden har Uppsala haft flera gängrelaterade skjutningar.
– Ambulanspersonalen känner sig utsatt på ett annat sätt än när jag började för sex år sedan. Det har eskalerat, säger hon.
Det är Kommunalarbetaren som har kartlagt hur många regioner i landet som har infört skottsäkra västar, där Region Uppsala än så länge är den enda.
Tidskriftens undersökning visar att frågan har diskuterats i Stockholm såväl som i Dalarna. I Gävleborg har man utbildat personalen om hotfulla och våldsamma situationer och i Region Sörmland har man gjort en enkät för att bilda en uppfattning om personalens farhågor.

Polis döms för att ha visat könet för butiksanställda. En polis i Eskilstuna döms för sexuellt ofredande efter att ha visat könet för två butiksanställda i ett köpcenter, rapporterar P4 Sörmland.
Mannen ska ha dragit upp gardinen i en provhytt när han fick frågan om att testa ett par byxor i augusti förra året.
Han ska då ha stått utan underkläder och försökt söka ögonkontakt, uppger en av kvinnorna i förhör.
Nu ska polismannen betala dagsböter och skadestånd till de två kvinnorna.

Hackare avslöjade kriminellt nätverk. Ett nätverk som lurat hundratals svenska pensionärer på miljontals kronor har avslöjats av en hackare, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”. Redaktionen har följt hackarens kartläggning av ligan under ett halvår.
Hackaren har tagit sig in i nätverkets datorer och säkrat material som sedan har lämnats över till polisen. Materialet har lett till flera gripanden, bland annat har en ledarfigur från Eskilstuna gripits i Portugal.
Kammaråklagare Anton Larsson Forsberg uppger att nätverket misstänks ha lurat över 1 200 personer genom bankbedrägerier. Brottsligheten har lett till vinster på minst 25 miljoner kronor.
Hackaren har å sin sida polisanmälts för olaga dataintrång. Till Uppdrag granskning säger han att syftet är att motverka organiserad brottslighet.
– Om jag kan använda min kunskap för att hjälpa till att stoppa det, så vill jag göra det, säger han.

Apotek inför åldersgräns på ”avancerad hudvård”. Apotek Hjärtat inför en åldersgräns på 15 år för att köpa så kallade avancerade hudvårdsprodukter, rapporterar flera medier. Bakgrunden är allt fler varningar om att barn använder hudvård, något som kan medföra risker.
Chefsapotekaren Annika Svedberg konstaterar också att barn inte behöver produkter som ska minska rynkor eller göra hudtonen jämnare.
– Åldersgränsen ger oss möjlighet att ge råd om sunda hudvårdsrutiner utifrån behov, inte ideal, till såväl föräldrar som barn, säger Svedberg.
Den som inte fyllt 15 år får endast köpa produkterna med föräldrars godkännande eller ha ett hudtillstånd som motiverar användning av sådana produkter. Åldersgränsen har redan börjat införas på kedjans apotek.

Fängelse för amerikanska ex-poliser som torterade svarta män. Två före detta poliser i Mississippi i USA har dömts till 20, respektive 17 års fängelse för att tillsammans med ytterligare fyra kolleger ha torterat två svarta män, rapporterar Aftonbladet.
Poliserna kallades till platsen efter att en granne klagat på att de två männen vistades i ett hus tillsammans med en vit kvinna. Efter att ha sparkat in dörren till huset männen bodde i satte de handfängsel på männen, och misshandlade dem därefter i flera timmar.
Tortyren slutade med att ett av offren sköts genom munnen och halsen. Poliserna ha gömt och förstört bevismaterial samt pratat ihop sig om hur händelseförloppet skulle beskrivas i stället för att ge den blödande mannen första hjälpen.
Resterande fängelsestraff kommer att utdömas senare i veckan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.