Vadå Nyhetsplock?

Av Dick Sundevall 2024-03-22

Rubriken ovan har jag kopierat från ett mejl jag fick för några dagar sedan. Läsaren, liksom några andra läsare, undrade vad det var för skillnad på det Nyhetssammandrag vi haft dagligen i några år på Para§raf – och det här nya med Nyhetsplock?

Skillnaden är rubriken. Det var en läsare som påpekade i en kommentar för några veckor sedan att ”Nyhetsplock” borde vara en bättre rubrik.

Och efter att ha pratat igenom det i redaktionen kom vi fram till att det hade hon ju helt rätt i. Så det tackar vi för.

Låt mig också passa på att tacka er läsare som genom åren hittat små fel i artiklar och krönikor och mejlat oss om det. I värsta fall har det varit ett faktafel, som vi i vår tur har litat på i något annat av alla de medier vi plöjer igenom.

Såna dagar är man glad över att Para§raf inte ges ut som ett pappersmagasin. Det brukar bara ta mig några få minuter att rätta det som blivit fel.

Låt oss dock skilja på det och de mejl vi får om att någon av våra skribenter ”tycker fel”. Javisst kan någon eller ibland många läsare tycka det. Ibland även jag. Men våra skribenter skriver krönikor och vad de tycker står för skribenten.

Tänk vad tråkigt det skulle vara att läsa Para§raf om jag satt som någon slags diktator och kontrollerade att alla tyckte exakt samma sak som jag.

Visst händer det att jag får in texter som jag inte publicerar, för att jag helt enkelt inte tycker att de håller. Eller inte hör hemma i Para§raf. Men det händer också att jag själv skrivit krönikor som jag efter att ha sovit på saken, kommit fram till att det inte håller och därmed inte blir publicerat.

Brukar försvara mig med det, när några av våra skribenter har blivit lite sura och hävdar att jag är den ende som någonsin refuserat dem.

Tillbaka till Nyhetsplocket. Vi har aldrig haft ambitionen att Nyhetssammandraget skulle vara en kort sammanfattning av de viktigaste nyheterna. ”Viktigaste” i meningen de händelser som blivit mest uppmärksammade i olika medier det senaste dygnet.

Tvärtom har vi ofta låtit bli att nämna dessa händelser i våra Nyhetssammandrag, eftersom den ändå finns att ta del av i alla stora medier.

Alltså framstod, som läsaren påpekade, ordet ”Nyhetssammandrag” lite för pompöst. Som om det skulle handla om det som var värt att nämna – när det egentligen varit ett dagligt ”Nyhetsplock”.

Något som vi tyckt skulle lyftas fram lite. Något som inte några andra medier uppmärksammat kanske. Något som vi fått reda på eller tagit del av i internationella medier. Eller något som vi bara tyckte var värt en liten rolig notis, även om andra medier också tagit upp det.

”Vi” är Nina Silventoinen, Ricard A R Nilsson och jag som turas om att ansvara för Nyhetsplocket, en vecka i taget. Vi som delar på att se till att ni som läser Para§raf varje dag, 365 dagar om året, får tillgång till ett, ja just det, Nyhetsplock av det slag jag beskrivit här. Och som publiceras på Para§raf 06.00. Och senast 8.00 på Para§rafs Fb-sida.

Alltså, det som numer rubriceras med ordet ”Nyhetsplock”, är precis just det – ett Nyhetsplock och inget annat.

Ha en bra helg.


   Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.