Nyhetsplock söndag 24 mars 2024

Publicerad 2024-03-24

Kronvittne och ny dna-teknik kan lösa gammalt mord, skjutning i Göteborg kopplas till bombdåd, Putin avfärdade varningar dagar innan konsertdådet och otrohetslagen kan slopas i New York.

Kronvittne och ny dna-teknik kan lösa gammalt mord. En 23-årig man åtalas för ett mer än fem år gammalt mord i Eskilstuna.
Enligt DN har en annan morddömd man ställt upp som kronvittne och pekat ut skytten. För det fick han straffrabatt på sju år när han själv dömdes för mord i Svea hovrätt förra året, enligt tidningen.
”Den misstänkta gärningspersonens dna har hittats på ett par handskar som användes vid mordet”, säger åklagaren Åsa Kullgren i ett pressmeddelande men nämner inget om kronvittne.
Däremot nämner hon att nu, till skillnad från tiden efter mordet i november 2018, finns det ett vittne som pekat ut skytten.
Vid mordet sköts en 22-årig man till döds utanför en livsmedelsaffär i stadsdelen Nyfors. Mordet var länge olöst, men i september förra året häktades den nu åtalade mannen misstänkt för mordet och det ska alltså ha varit ny nederländsk dna-teknik och det nya vittnesmålet som ledde till häktning och nu åtal.

Skjutning i Göteborg kopplas till bombdåd. Måltavlan för nattens skottlossning mot ett radhus i Västra Frölunda var enligt polisen en tonårskille som bor i närheten, skriver GP.
Tonåringen, som har kopplingar till ett kriminellt nätverk, tros även ha varit måltavla för en sprängladdning som hittades i samma område för två veckor sedan.
Sprängladdningen kunde desarmeras av bombskyddet innan den detonerade.
Bakgrunden till attentaten tros vara en konflikt mellan minst två kriminella grenar.
Tre personer befann sig i bostaden när den besköts men ingen skadades fysiskt.

Putin avfärdade varningar dagar innan konsertdådet. Bara dagar innan fredagens attentat i Moskva avfärdade Rysslands president Vladimir Putin varningar om ett nära förestående terrordåd mot landet, rapporterar Bloomberg.
På ett möte med höga tjänstemän inom ryska säkerhetstjänsten FSB i tisdags ska Putin ha hävdat att varningarna från västländer var ”uppriktigt sagt, provocerande”.
”Allt detta liknar ren utpressning med avsikten att skrämma och destabilisera vårt samhälle”, ska Putin ha sagt på mötet, något som den statliga nyhetsbyrån Tass rapporterade redan i tisdags.
Attentatet i fredags uppges vara det värsta i Ryssland på nästan två decennier. Minst 130 personer har dödats, samtidigt fortsätter sökandet i rasmassorna.
Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret och flera misstänkta har gripits.

Otrohetslagen kan slopas i New York. I över hundra år har otrohet varit brottsligt i den amerikanska delstaten New York och är straffbart med upp till tre månader bakom lås och bom.
Men ett nytt lagförslag skulle kunna häva lagen, som i praktiken används mycket sällan.
Delstatsparlamentarikern Charles Lavine, som varit med och tagit fram lagförslaget, menar att det inte är statens angelägenhet vad vuxna människor gör i samtycke bakom stängda dörrar.
– Det är ett skämt. Den här lagen var enbart ett uttryck för någons moraliska upprördhet, säger Lavine.
Otrohetslagen, som infördes 1907, har de senaste 50 åren enbart lett till ett tiotal åtal och fem fällande domar. Den senaste gången någon anklagades för otrohet i New York var 2010 när en kvinna greps under en sexakt i en park, men fallet lades senare ner.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.