Blame it on the sunshine

Av Anders Cardell 2024-03-26

Har flera gånger skrivit att det finns mängder av frågor som regeringen misskött och undvikit att tag i, parallellt med att man har agerat som att man befinner sig i opposition. Regeringsföreträdare har spenderat långt mer tid på att prata om Socialdemokraternas politik, än att utföra det arbete som förväntas.

I en intervju som Sveriges Radio gjorde med landets finansminister, Elisabeth Svantesson, får man det bekräftat.

En reporter från Sveriges Radio ber Svantesson förklara varför Sveriges tillväxt förutspås bli den lägsta i Europa i år.

Svantesson försvarar sig och regeringen genom att skylla på den förra regeringens usla prestationer. Därtill på gäng och brottslighet.

Gängbrottslighet har därmed blivit en legitim ursäkt för att inte göra sitt jobb.

Elisabeth och andra underpresterare behöver tydligen inte uppnå förväntade mål – utan kan skylla sina bristfälliga resultat på gängen.

Man kan konstatera att det enda som Tidöpartierna ännu inte beskyllt invandrare och gängen för, är vädret. Jag måste erkänna att jag väntar med spänning på hur Tidölaget kommer beskriva hur även denna koppling ser ut.

Trots en usel leverans, finns det grenar där Tidölaget fortfarande har chans till medalj. En gren där det finns goda chanser till guld, är det psykologin benämner som ”projektion”.

Projektion, är en term som används för att beskriva en försvarsmekanism som en person begagnar sig av, då den inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter och tillskriver andra personer eller sin omgivning dessa egenskaper för att försvara sin självbild.

Prova att ställa en fråga om vad regeringens politiska visioner är, till någon som företräder Tidöpartierna och du kommer få en lång utläggning om varför sossarna är så dåliga, utan att grundfrågan besvarats.

En av slutsatserna man kan dra genom att använda Elisabeths egen logik där hon ursäktar bristen på utveckling och framgång inom andra politiska områden, med gängkriminaliteten, är att regeringen bara kan hantera ett politiskt område i taget.

Det innebär att livsmedelspolitiken, bostadspolitiken, biståndspolitiken, jordbrukspolitiken och miljöpolitiken inte kan hanteras parallellt med kriminal- och socialpolitiken.

Det vore intressant att se hur eleverna på min arbetsplats skulle reagera om jag sa att “det inte blir några prov denna termin, eftersom vaktmästaren behöver byta lås i en annan del av skolan”.

Låt inte landets finansminister och andra regeringsföreträdare undfly sitt ansvar genom att ge andra skulden för deras bristande prestationer.

Tidölagets företrädare har visat att de har en förkärlek för ord som ”att ställa krav” och ”ta ansvar”. Varför kan dessa ord inte gälla även dem själva?

Om man anser att denna text håller en undermålig kvalitet, vill jag avsluta med att säga att det är gängens fel – och kanske vädrets.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.