Nyhetsplock torsdag 28 mars 2024

Publicerad 2024-03-28

Två anhållna efter jordskred på E6:an, skjutning mot adress i Göteborg, antalet barn och kvinnor som utsätts för dödligt våld ökar, åtal för mordbrand i Tranås och Konsumentombudsmannen förbjuder vilseledande reklam.

I september förra året öppnades ett slukhål på E6:an utanför Stenungsund. Det lämnade stor förödelse och förstörde såväl mark som motorväg och intilliggande byggnader.
Flera parallella utredningar har pågått hos olika myndigheter. Förundersökning som leds av åklagare har nu kommit till punkten att ett antal personer har delgivits misstanke för brott. Under onsdagen greps tre personer, två av dem anhölls.
– Det stämmer att tre personer delgivits misstanke om brott i samband med jordskredet den 23 september. De tre är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöhet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet. Två av dem är gripna och den tredje är hämtad till förhör, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson till TV4 Nyheterna.

En personer hittade under onsdagen patronhylsor vid en adress på Stureplatsen i centrala Göteborg. Polis larmades och kunde konstatera att det fanns misstänkta skotthåll i en fönsterkarm och att hylsorna mycket riktigt kom från ett skjutvapen.
En förundersökning med rubriceringen olaga hot och grovt vapenbrott har inletts. Ingen misstänkt finns ännu.

Enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) så hade antalet kvinnor och barn som utsatts för dödligt våld ökat 2023 jämfört med föregående år.
– Under året har både fler minderåriga och fler kvinnor fallit offer för dödligt våld, jämfört med föregående år. Det är till viss del ett resultat av konflikter i kriminella miljöer med dödlig utgång där personer under 18 år och även kvinnor har drabbats, säger Jan Lundbeck, statistiker på Brå i ett uttalande.

Det väcktes åtal mot tre personer som varit misstänkta för mord och grov mordbrand i Tranås förra året. En 19-årig man och två 36-åriga män ska ställas inför rätta för mordet av en 21-årig man som dog i branden.
– Gärningen har präglats av särskild hänsynslöshet och råhet, säger kammaråklagare Heléne Thomasson, förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Konsumentombudsmannen (KO) förbjuder försäkringsbolaget Hedvig att använda överord när de beskriver sina djurförsäkringar i sin marknadsföring. Bolaget har bland annat lovat ”marknadens högsta skydd”.
Om de inte följer förbudet riskerar de 700 000 kr i vite. ”Reklamen riskerar att påverka djurägare att tro att just företagets försäkringar är de bästa på marknaden, och att det är helt riskfritt att byta försäkringsbolag” skriver KO i sitt beslut, och menar att påståendena strider mot marknadsföringslagen eftersom de är vilseledande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.