Nyhetsplock tisdag 2 april 2024

Publicerad 2024-04-02

Nio barn dödade av mina, man knivskuren i ansiktet av flickvän, mordförsök i centrala Göteborg, balettlektioner i skyddsrum i Ukraina och 63-årig präst i Ghana gifte sig med 12-årig flicka.

Nio barn dödade av mina. Barnen lekte utomhus när en landmina plötsligt exploderade. Fem afghanska flickor och fyra pojkar miste livet.
Explosionen skedde i Geru i provinsen Ghazni i sydöstra Afghanistan, enligt en lokal myndighetsföreträdare.
– En icke-detonerad mina från den ryska invasionen smällde när de (barnen) lekte med den, säger Hamidullah Nisar, chef för provinsens informations- och kulturdepartement. Barnen var i åldrarna fyra till tio år.
Icke-detonerade minor och granater är ett utbrett problem i Afghanistan, som härjats av krig och konflikter i årtionden. Vissa härstammar från dåvarande Sovjetunionens invasion 1979, andra placerades i samband med inbördes strider mellan milisgrupper eller under talibanernas mångåriga motstånd mot utländska invasionsstyrkor.
Minexplosioner drabbar inte sällan lekande barn. I en separat detonation i provinsen Herat på söndagen dog ett barn och fem vuxna skadades, enligt lokal polis.

 Man knivskuren i ansiktet av flickvän. Natten till måndag ringer en man polisen och uppger att han blivit knivskuren i ansiktet av sin flickvän i Trollhättan.
De åker ut till bostaden och griper flickvännen som nu är misstänkt för misshandel i relation.
Mannen har förts till sjukhus för vård, skriver polisen på sin hemsida.

Mordförsök i centrala Göteborg. En man i 50-årsåldern har knivhuggit en annan man i 35-årsåldern vid Nils Ericson terminalen i Göteborg. Polisen fick larm från flera personer som befann sig vid platsen.
– En säger att det står två män och tjafsar högljutt. Sedan får vi larm från en ordningsvakt om knivskärningen, säger polisen Thomas Fuxborg, vid region Väst.
Den misstänkta gärningsmannen kunde gripas på platsen.
– Han hävdar att han gjort det i nödvärn efter att ha blivit rånad, men det finns inget som tyder på det, säger Thomas Fuxborg.
Han är nu misstänkt för mordförsök. Den skadade har förts till sjukhus med oklart skadeläge.

Till tonerna av klassisk musik dansar en grupp nioåringar i rosa balettkjolar och strama knutar i ukrainska Charkiv.
Balettstudion – inrymd i ett skyddsrum – utgör en flykt från krigets fasor.
Ägaren Julia Voitina har gjort sitt bästa för att göra lokalen fin. Rosa balettskor hänger från ett dörrhandtag och väntande föräldrar kan vila en stund i en sittpuff.
Rummet är spartanskt och fönsterlöst och ligger under ett bostadshus, men här erbjuds en timmes andrum från kriget.
Där ute har byggnader raserats och flyglarmet ljuder med jämna mellanrum. Men eftersom balettklassen hålls i ett skyddsrum kan barnen fortsätta dansa.

63-årig präst i Ghana gifte sig med 12-åring. I helgen gifte sig prästen Nuumo Borketey Laweh Tsuru med en 12-årig flicka i Ghana. Båda tillhör ursprungsbefolkningen i Nungua, som härstammar från södra Ghana, rapporterar bland andra BBC. Flickan sägs ha förberetts för giftemålet sedan hon var sex år.
Giftemålet har väckt starka känslor i landet, där den legala gränsen för giftemål är 18 år. Under de senaste åren har antalet barnäktenskap minskat, men det förekommer fortfarande.
Enligt den ideella organisationen Girls Not Brides blir 19% av flickorna i landet bortgifta innan de fyller 18 och 5% gifts bort innan de fyllt 15 år.
Både i traditionella och sociala medier i landet är upprördheten stor. Kritikerna kräver att myndigheterna ska upplösa äktenskapet och utreda Tsuru.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.