Det här med snöande och det egna ansvaret

Av Dick Sundevall 2024-04-04

För några dagar sedan skrev en av våra krönikörer om att Tidö-laget skyller så mycket på den tidigare socialdemokratiska regeringen. Och han undrade när de även skulle skylla dåligt väder på den förra regeringen. Vem vet, tids nog kanske de gör det.

Men det visade sig att de nu istället skyllde problemet med snöandet och därav uppkomna stillastående bilköer på bilister i allmänhet och yrkesförare i synnerhet.

De hade ju blivit varnade i tid via väderprognoser och ändå gett sig ut på vägarna, hette det.

Javisst. Men många måste ta sig till och från jobbet med bil. Och yrkesbilisterna ska köra ut varor till butiker och gods till och från industrier.

Och – om det nu hade varnats i tid, varför var då inte ens stora Europavägar ordentligt plogade och sandade? Det här med personer, eller för den delen politiska partier, som alltid skyller på någon annan är väldigt tröttande. Förtroendeskapande är det definitivt inte.

Förra vintern var det några profilerade journalister som ledsnade på det där med norrlänningars skämtande om ”oj, det har visst snöat i Stockholm”.

Själv bor jag numer 12 mil från Stockholm, nere i Sörmland, och även jag hade börjat reagera över hur stor sak det alltid blir i riksmedierna om det har snöat lite mer än vanligt i Stockholm.

De här profilerade Stockholmsjournalisterna bemötte det här med att det kunde väl alla begripa att i Stockholm fanns det oerhört mycket mer bilar som stod i vägen för plogbilarna på en väldig massa gator.

Visst – men via kommunalskatten har Stockholms kommun oerhört mycket större resurser än mindre kommuner ute i landet. Alltså borde man även i Stockholm kunna lösa problemet med att det på vintern ibland snöar lite mer vissa dagar.

Jag har bott i Stockholm halva livet och ser mig som en utflyttad ”Stockholmare”. Men har aldrig bott någonstans där snöröjningen fungerar så dåligt som just i Stockholm – år efter år.

Och nu har det alltså blivit likadant på stora Europavägar!

Vi lever i ett land där det snöar under 3-4 månader varje år – om än mindre och mindre på grund av klimatförändringarna.

Ska det vara så svårt att planera utifrån att det sannolikt snöar och vissa dagar väldigt mycket, under december, januari, februari och mars. Och inte sällan som nu, även i början av april?

Allt var definitivt inte bättre förr i vårt land, så som SD vill framställa det. Men en del företeelser fungerade onekligen bättre. Frågan är varför? Handlar det möjligen om att de som ska ta ansvar för att det ska fungera, inte gör det – och istället skyller på andra?

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.