Nyhetsplock söndag 7 april 2024

Publicerad 2024-04-07

Enligt Unicef har 14 000 barn dödats i Gaza - hitintills, röjde skyddad flickas adress, tiotusentals i Orbánkritisk demonstration i Budapest, ”stoppa vapnen till Israel”, säger representanthusets tidigare talman Nancy Pelosi och Majblomme-Murhaf som sålde majblommor för fem miljoner får stanna i Sverige.

Unicef: 75 barn om dagen dör i Gaza. Sedan kriget inleddes mellan terrorstämplade organisationen Hamas och Israel har 14 000 barn dödats. Det motsvarar 75 barn om dagen, skriver människorättsorganisationen Unicef i ett pressmeddelande.
– Världen vet vad som händer men gör inte tillräckligt för att stoppa katastrofen. Det som händer i Gaza är inte bara en mänsklig katastrof, det är en katastrof för mänskligheten, skriver Pernilla Baralt, generalsekreterare för Unicef Sverige.
Vidare skriver organisationen att 80 000 barn är på gränsen till svält. De kräver nu omedelbar vapenvila och att nödhjälp får släppas fram i Gaza.

Röjde skyddad flicka – döms. En behandlingspedagog döms till ett år och två månader i fängelse efter att ha röjt uppgifter om en flicka som bodde på ett särskilt boende för flickor med hedersproblematik, enligt P4 Halland.
Enligt domen hade kvinnan berättat för flickans föräldrar var flickan bodde men också hur de skulle kunna få tag i henne.
SVT skriver att behandlingspedagogen döms för brott mot tystnadsplikten och grovt bedrägeri. Kvinnan förnekar brott.

Tiotusentals i Orbánkritisk demonstration. Tiotusentals människor samlades i ungerska Budapest för att protestera mot landets regering och visa sitt stöd för Orbánkritikern Péter Magyar.
– Vi kommer att ta tillbaka vårt land steg för steg, och tegelsten för tegelsten kommer vi att bygga ett suveränt, modernt Ungern, sade Magyar inför jublande anhängare.
Han var tidigare en del av landets ledande parti Fidesz, men säger nu att han snart kommer att tillkännage skapandet av ett nytt politiskt parti som ska ställa upp i EU-valet och lokala val i juni.
Magyar var tidigare gift med landets förra justitieminister Judit Varga, och lovar att utmana Ungerns premiärminister Viktor Orbáns ”maktfabrik”.
Varga och Ungerns tidigare president Katalin Novák avgick tidigare i år efter ilska mot att en man kopplad till sexbrott mot barn har benådats.

”Stoppa vapnen till Israel”.  Representanthusets tidigare talman, stjärndemokraten Nancy Pelosi, har skrivit under ett brev riktat till president Biden, som kräver att USA slutar förse Israel med vapen. Brevet är undertecknat av 36 andra partikamrater i kongressen.
”I ljuset av den senaste tidens attacker mot hjälparbetare och den ständigt förvärrade humanitära krisen anser vi att det är oförsvarligt att godkänna dessa vapenöverföringar”, heter det i texten enligt nyhetstjänsten Axios.
Under primärvalen har en betydande andel demokratiska väljare röstat blankt för att visa sitt missnöje med Bidens Israelpolitik.

Majblomme-Murhaf får stanna i Sverige. Tolvårige Murhaf Hamid slog historiskt rekord när han sålde majblommor för över fem miljoner kronor förra året.
Han uppmärksammades först efter att en familjemedlem hade skrivit om honom på sociala medier. Murhaf, som sålde majblommor, hade stött på vuxna som var otrevliga och föste bort honom.
Efter försäljningen har Murhaf, som saknade uppehållstillstånd, sagt följande:
– Helst av allt skulle jag vilja köpa uppehållstillstånd i Sverige, men det går ju inte.
Men nu har Murhaf och hans familj beviljats uppehållstillstånd, rapporterar Svenska Dagbladet. I motiveringen står det bland annat att Murhaf, som är född i Sverige, har en stark anknytning till landet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.