Nyhetsplock måndag 8 april 2024

Publicerad 2024-04-08

Präst avkragas efter flera brott, oro i Malmö för Nytorgsmannen, hundratals kan ha mutat sig genom bilbesiktning, nätverket Rumba har vuxit sig starkare och Ecuadors stormning fördöms över hela Latinamerika.

Präst avkragas efter flera brott. En präst i Stockholmstrakten blir avkragad efter att han dömts för flera fall av misshandel, olaga hot och barnfridsbrott i hemmet, rapporterar P4 Stockholm. I vintras dömdes mannen till skyddstillsyn.
Enligt beslutet i Domkapitlet, som är ett inomkyrklig organ som utövar tillsyn över församlingar och pastorat, förklaras prästen obehörig att utföra kyrkans vigningstjänst. Domslutet kan komma att omvärderas, beroende på hur pågående och framtida vårdinsatser faller ut.

Oro i Malmö för Nytorgsmannen. I Malmö sprider sig rädslan efter beskedet att ”Nytorgsmannen”, som dömts för en lång rad våldtäkter och sexövergrepp, bosatt sig där.
Sydsvenskan har intervjuat flera kvinnor i staden som berättar om sin oro och hur de känner att rättssamhället ”inte bidrar till deras trygghet”. Som en följd har gruppchattar med uppdateringar om Nytorgsmannen skapats av kvinnor i staden.
Mannen misskötte sig under fängelsetiden och bedöms ha en hög återfallsrisk. I mars blev han frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet. Fram till september bär han elektronisk fotboja. Han har även utegångsförbud från klockan 21.

Hundratals kan ha mutat sig genom bilbesiktning. En internutredning på bilprovningsföretaget Besikta visar att hundratals fordon kan köra runt på Sveriges vägar efter att deras ägare mutat sig genom kontrollen.
Förra året dömdes fyra anställda på Besikta för att ha utfärdat falska intyg för minst 50 bilar mot betalning. Utredningen pekar alltså på att det kan röra sig om betydligt fler fordon än så.
– Det här har nog varit ett ganska utbrett problem som ägt rum på massa olika besiktningsstationer, säger Martin Bresman, kammarchef på Riksenheten mot korruption.

Nätverket Rumba har vuxit sig starkare. I samband med splittringen inom Foxtrotnätverket har en ny kriminell gruppering vuxit sig allt starkare.
P4 Uppland rapporterar att polisen kallar den för Rumba. För att markera kopplingen till Rawa Majids nätverk Foxtrot, används alltså namnet på en annan pardans.
I centrum för grupperingen står Majids tidigare allierade Ismail Abdo, som under flera månader varit hans motpart i den blodiga konflikten.
– Polisen använder de här namnen för att sätta olika teman och på så sätt förstå olika brottsutredningar och hur olika nätverk hänger ihop, säger Linus Lindahl på P3 Krim till P4 Uppland.
Han exemplifierar också med ”bugg”, ett namn som polisen använder för att beskriva själva konflikten mellan Abdo och Majid.

Ecuadors stormning fördöms över hela Latinamerika. Ecuadors beslut att storma Mexikos ambassad fördöms av stora delar av Latinamerika. S
åväl vänsterregeringarna i Brasilien och Colombia som högerregeringarna i Argentina och Uruguay har kritiserat tilltaget, enligt Reuters.
I ett uttalande skriver Brasiliens regering att stormningen ”tydligt strider” av internationell rätt.
Den ecuadorianska regeringen, ledd av konservativa Daniel Noboa, beslutade att storma ambassaden sedan Mexiko beviljat Ecuadors tidigare vicepresident Jorge Glas politisk asyl. Efter det bröt Mexiko alla diplomatiska förbindelser med Ecuador.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.