Nyhetsplock tisdag 9 april 2024

Publicerad 2024-04-09

Hovrätt prövar ex-chefen i Swedbank, skolanställd häktad för barnvåldtäkter, livstid för mordet på Ismail Abdos mamma, äldre kvinna riven av katt – dog och 70 kg cannabis hittat hos fransk borgmästare.

Hovrätt prövar ex-chefen i Swedbank. Igår startade Svea hovrätt sin rättsprocess mot den tidigare Swedbankchefen Birgitte Bonnesen efter att åklagarna överklagat den friande domen, skriver SvD Näringsliv.
– Det är ett omfattande mål, säger hovrättsråd Erik Tiberg, som ska döma i målet, till tidningen.
Bakgrunden gäller bankens penningtvättsproblem i Estland 2007–2015 som Birgitte Bonnessen, enligt åklagarna, mörkade. Åtalspunkterna är grovt svindleri och obehörigt röjande av insiderinformation.
Försvarsadvokat Per E Samuelson säger till Dagens Nyheter att de ”räknar kallt” med en friande dom.
– Läget är på det stora hela taget oförändrat, säger han till DN.
Birgitte Bonnesen förnekar brott.

Skolanställd häktad för barnvåldtäkter. En anställd vid en F-6-skola i östra Blekinge begärs häktad för åtta fall av våldtäkt mot barn och flera sexuella övergrepp.
Brotten ska ha begåtts från juni 2023 fram till att mannen greps i mars, rapporterar SVT.
Den skolanställde mannen greps och häktades i slutet av mars 2024, då misstänkt för barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.
Sedan dess har utredningen växt, och i dag begärs mannen häktad på nytt misstänkt för flera grova brott.
Totalt rör det sig om åtta fall av våldtäkt mot barn och fem fall av sexuella övergrepp mot barn.
Mannen har i flera års tid varit anställd vid en F-6-skola i östra Blekinge.
Rektorn på skolan vill inte bekräfta huruvida det är elever på skolan som är drabbade.
– Däremot har vi vidtagit åtgärder. Under påsken började vi förbereda för att ta emot barnen efter lovet, vi har haft kontakter på plats från polisen, socialtjänsten och stödteam, säger rektorn.
Mannen har tidigare uppgett att han varken erkänner eller förnekar brott.

Livstid för mordet på Ismail Abdos mamma. Det uppmärksammade mordet som eldade på en redan blodig hämndkonflikt i gängmiljön – där en 20-åring och en 16-åring nu dömts.
För sju månader sedan hittades kvinnan i 60-årsåldern död i sin villa i Uppsalastadsdelen Brillinge. Igår föll domen mot de fem personer som misstänkts för inblandning i mordet, varav två – en 20-årig man och en nu 16-årig pojke – anses ha utfört själva dödsskjutningen.
20-åringen, som bedöms av tingsrätten vara den som avlossade det dödande skottet, döms för mord till livstids fängelse och utvisning. 16-åringen döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Äldre kvinna riven av katt – dog. En kvinna på ett äldreboende i Simrishamn har dött efter att ha blivit riven av en katt tidigare i år, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Såret glömdes bort av misstag och lades inte om förrän flera dagar senare.
Kvinnan visade därefter tecken på infektion och fördes till sjukhus där hon dog.
Händelsen har Lex Maria-anmälts till inspektionen för vård och omsorg.

70 kg cannabis hittat hos fransk borgmästare. Den franska polisen har hittat 70 kilo cannabis hemma hos borgmästaren i Avallon, skriver Le Figaro.
Borgmästaren, Jamilah Habsaoui, greps samtidigt som sina två bröder. Enligt den franska tidningen ska narkotikan ha förvarats hemma hos Habsaoui av den ena brodern utan att hon visste om det.
Räden var en del av en nationell satsning mot narkotikahandeln. Förutom borgmästarens hem genomsöktes även stadshuset och ett apotek där hon tidigare jobbat.
Habsaouis bror är tidigare dömd för narkotikahandel.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.