Nyhetsplock onsdagen 10 april 2024

Publicerad 2024-04-10

Misshandel och trakasserier på anstalten Skänninge, lukt av marijuana i Göteborg, 250 miljoner för att strypa den kriminella ekonomin, nytt larm om arbetsmiljön på Zara, svenska bröder gripna i Turkiet och livstid efter att ha styckat sin fru i 224 delar.

Misshandel och trakasserier på anstalten Skänninge. Flera anställda på anstalten Skänninge vittnar om övervåld, provokationer och trakasserier från kriminalvårdare, rapporterar P1-programmet Kaliber som pratat med över 30 tidigare och nuvarande anställda. Flera tidigare fångar berättar också att de blivit misshandlade.
– Alltså de tänkte verkligen på klienterna som djur, säger den tidigare kriminalvårdaren Elin om en kontrollgrupp på anstalten som pekas ut som ansvariga i granskningen.
Kaliber har även pratat med Emil Ahlquist som är anstaltschef. Han uppger att han är medveten om vissa problem och att anstalten arbetar för att få bukt med dem.

Lukt av marijuana i Göteborg. Våren har kommit och kejsarkronorna blommar i Brunnsparken. Det har också lett till att många hört av sig till polisen om att det doftar marijuana i centrala Göteborg.
”Doften från dessa påminner en hel del om marijuana och många kommer fram till oss och frågar om just detta”, skriver Göteborgspolisen i ett inlägg på Facebook och fortsätter:
”Vi uppskattar alltid att ni alla är på tårna men just i detta fall är det värmens comeback som orsakar denna specifika doft!”

250 miljoner för att strypa den kriminella ekonomin. Regeringen satsar 250 miljoner kronor på att strypa den kriminella ekonomin.
Pengarna ingår i vårbudgeten som presenteras i början av nästa vecka och tillskottet ska gå till berörda myndigheter, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.
– Det är lite grann som ogräset i mattan, det blir bara mer och mer och kommer upp överallt, men vår uppgift är att rycka upp det för att faktiskt komma till rätta med de stora problem som vi har i Sverige.
Regeringen bedömer att den kriminella ekonomin är värd mellan 100 och 150 miljarder. Det handlar bland annat om välfärdsfusk och bedrägeribrott.

Nytt larm om arbetsmiljön på Zara. Anställda på Zara i Sverige vittnar om usla arbetsförhållanden och toalettrestriktioner när de jobbar i butikerna, rapporterar Aftonbladet.
Flera som tidningen har pratat med säger att de klockas när de går på toaletten och att besöken ibland bara kan ske på lunchtid.
Det förekommer också mobilförbud och flera säger att de kontrolleras för stölder innan de går hem för dagen.
– Ibland känns det som ett fängelse, säger en anställd.
Många som anställs hos klädjätten är unga och gör debut på arbetsmarknaden.

Svenska bröder gripna i Turkiet. Två svenska män har gripits i Turkiet misstänkta för skjutningen på ett kafé i Istanbul i mars, där en man dog och en skadades, rapporterar turkiska Hürriyet.
Männen är enligt tidningen bröder och greps i närheten av gränsen mellan Turkiet och Georgien.
Tidningen rapporterar också att de två gripna svenskarna har kopplingar till Rawa Majids nätverk Foxtrot.
En 32-åring skadades och en 29-åring dödades i skjutningen, skriver Aftonbladet. Enligt tidningens uppgifter hade männen som besköts kopplingar till gängledaren Ismail Abdo.

Livstid efter att ha styckat sin fru i 224 delar. Nicholas Metson, 28, döms till livstids fängelse för mord på sin hustru Holly Bramley, 26, i engelska Lincoln.
Han har erkänt mordet som inträffade i mars förra året, rapporterar Sky News,
Enligt åtalet styckade han fru i 224 delar efter att först ha dödat henne med minst fyra knivhugg.
Bland bevisen finns googlingar i hans telefon och övervakningsfilmer när han bär ut säckar ur parets lägenhet.
Nicholas Metson hade bland annat sökt på fraserna ”how to get rid of a dead body”, ”what benefits can I get if my wife dies” och “does God forgive murder”, enligt Sky News.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.