Nyhetsplock fredag 12 april 2024

Publicerad 2024-04-12

Tolk varnas - skickade sin bror till rättegångar, bombhotade hovrätt efter knarkskuld, intagna lär sig häva överdoser, rekordmånga självmordshot till Kronofogden och värdefull staty försvunnen.

Tolk varnas – skickade sin bror till rättegångar. När en tolk i Malmö fick så ont i käken att han inte kunde prata skickade han i stället sin bror för att tolka under två rättegångar, rapporterar Sydsvenskan.
Brodern var inte auktoriserad tolk.
Förvaltningsrätten i Malmö anmälde händelsen till Kammarkollegiet och då uppdagades det att brodern hoppat in som ersättare vid ytterligare tre tillfällen.
Kammarkollegiet och mannens arbetsgivare har båda gett honom en varning.

Bombhotade hovrätt efter knarkskuld. En man i 40-årsåldern skulle placera en bombattrapp utanför hovrättens entré i Göteborg för att bli kvitt en knarkskuld på 30 000 kronor. Nu döms han till fängelse för grovt olaga hot, rapporterar GP.
Den 26 januari i år ringde mannen själv in till SOS Alarm och sade att han sett ”en skum person” lämna en väska på en gata i närheten av hovrätten.
Samtalet resulterade i en omfattande polisinsats där tre gator spärrades av och nationella bombskyddet kallades in.
Mannen har i förhör uppgett att han var skyldig pengar för narkotika och utförde uppdraget för att bli kvitt sin skuld. Under rättegången sa han att han ångrade sig i sista stund och att han placerade den egentillverkade bombattrappen vid en närliggande port i stället.
Mannen döms till ett och ett halvt års fängelse för grovt olaga hot riktat mot en domstol och dess personal.

Intagna lär sig häva överdoser. Fosieanstalten i Malmö är först ut i landet med att utbilda fångar i hur en överdos hävs.
När de intagna friges från fängelse får de sedan med sig nässprayen Naloxon som kan häva en överdos av opioider, rapporterar SVT Skåne. Många intagna har missbruksproblem, och i nuläget finns planer på att utbilda 300 fångar fram till årsskiftet.
– Det här är inte tänkt att användas i fängelset, där ska inte finnas någon narkotika. Naloxon får de som utbildats när de är på permission eller blir frigivna, säger Marie-Louise Lindén, hälso- och sjukvårdsexpert på Kriminalvården till SVT.

Rekordmånga självmordshot till Kronofogden. Antalet personer som hotar att ta sina liv efter krav från Kronofogden ökade kraftigt under 2023, rapporterar DN.
Förra året rapporterades det in 334 fall och hittills i år rör det sig om ett hundratal.
Linda Synnerfors, säkerhetschef på myndigheten, säger till tidningen att det finns en tydlig koppling mellan en försämrad samhällsekonomi och hot om självmord.
– Många självmordshot sker i samtal över telefon och om situationen bedöms akut ringer vi 112.
Närmare en halv miljon svenskar har skulder till Kronofogden.

Värdefull staty försvunnen. Konstverket Solglitter av Carl Milles som stått utanför Gävle sjukhus är borta. Nu anmäler Region Gävleborg händelsen som misstänkt stöld.
– Verket är en viktig del i Sveriges konsthistoria och är ett betydande verk från konstnärens livsgärning, säger Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst, Kultur Gävleborg i ett pressmeddelande.
Det var i tisdags som regionen upptäckte att statyn var försvunnen. Verket uppskattas vara värt omkring 1,5 till 2 miljoner kronor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.