Nyhetsplock lördag 13 april 2024

Publicerad 2024-04-13

Hovrätt friar klimataktivister från sabotage, bevakningen i Skärholmen skärps, polis sköt flicka med elpistol, åtal i Norge för att ha hjälpt svensk kvinna att begå självmord och ungdomar i Tyskland gripna för terrorplaner.

Hovrätt friar klimataktivister från sabotage. Svea hovrätt friar en grupp klimataktivister som blockerade trafiken på E4:an i norra Stockholm i augusti 2022 från sabotage. Samtliga döms däremot för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Enligt hovrätten innebar aktionen en stor olägenhet, men störningen anses inte ha varit så betydande att den kunnat klassas som sabotage.
De tolv aktivisterna har tidigare dömts i tingsrätten för både sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Majoriteten dömdes i tingsrätten till villkorlig dom, tre till skyddstillsyn.
Påföljderna bestäms nu till dagsböter men eftersom de flesta tilltalade har varit frihetsberövade i cirka en månad anses i dessa fall böterna helt erlagda.

Bevakningen i Skärholmen skärps. Polisen fruktar fler våldsdåd i kölvattnet av mordet på Mikael Janicki.
Man förstärker bevakningen i Skärholmen och genomför i helgen en trygghetsinsats i området, rapporterar SvD.
Poliser från andra platser i landet har kallats in, och drönare och kameror bevakar Skärholmen.
– Vi vill ju stoppa fler händelser i närtid, det är därför vi har så mycket extra resurser, säger Christoffer Peyre, polisman som arbetar i Skärholmen, till tidningen.

Polis sköt flicka med elpistol. En 13-årig flicka som är placerad på ett Sis-hem utanför Linköping sköts med elpistol i samband med ett polisingripande på torsdagen, rapporterar Corren.
Polis larmades till hemmet sedan flickan betett sig våldsamt och bland annat kastat stolar under ett bråk med personalen.
– De ringde polisen som kom in direkt och gav mig tre varningar att jag skulle släppa stolen. Men jag ville prata med chefen. Sedan sköt de mig två gånger med en elpistol, säger flickan till tidningen.
Polisens presstalesperson Johnny Gustavsson bekräftar händelsen.
– Vi fick kontakt med barnet och det uppstår en hotfull situation där vår polisman gör en bedömning av att ha behov av att avfyra den här ”tasern” för att avbryta en brottslig gärning, hot mot tjänsteman, säger Gustavsson.

Åtal i Norge för att ha hjälpt svensk kvinna att begå självmord. En norrman i 50-årsåldern åtalas för att ha hjälpt en svensk kvinna att ta livet av sig på ett hotell i Strömstad.
Det var i juni förra året som mannen försåg kvinnan med en stor mängd tabletter, rapporterar norska medier.
Han var sedan med henne på hotellet medan hon tog ett 40-tal tabletter tillsammans med alkohol. Han stannade där tills hon tappade medvetandet och inte längre visade några livstecken.
En brottsutredning om fallet lades ner i Sverige, enligt P4 Väst.  Men nu åtalas han alltså i Norge för medverkan till självmord.
– Han erkänner händelseförloppet, men nekar till brott, säger mannens försvarsadvokat Gaute Nilsen, till VG.

Ungdomar i Tyskland gripna för terrorplaner. Tre tonåringar har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett islamistiskt terrorattentat, skriver AFP.
Ungdomarna, två flickor och en pojke, är mellan 15 och 16 år och hemmahörande i Düsseldorfregionen.
Enligt åklagaren planerade ungdomarna ett attentat som innebär ”mord och dråp”.
Planen ska ha varit att med hjälp av Molotovcocktails och knivar attackera kyrkor och poliser i terrorgruppen IS namn.
Tyskland har höjt sin terrorhotnivå sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i oktober. De senaste månaderna har tysk polis gripit flera personer som uppges ha planerat terrorangrepp, däribland två afghaner som ska ha planerat en attack mot svensk mark.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.