Nyhetsplock tisdag 16 april 2024

Publicerad 2024-04-16

Nationell samordnare mot självmord tillsätts av regeringen, tonårspojke ihjälskjuten i Norrköping, Svenska Spel söker efter vinnare av 101 miljoner kronor, misstänkt mordförsök i Gällivare och man greps på Arlanda med 1,7 miljoner kronor i guld.

Karin Schulz, som tidigare bland annat varit generalsekreterare för Mind, har av regeringen utsetts till nationell samordnare mot självmord. Hennes uppgift blir att föreslå och införa åtgärder som stärker samhällets förmåga att förebygga självmord.
Samarbete sker med flera myndigheter, däribland Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. ”Varje år dör runt 1 200 personer i suicid i Sverige. Varje fall är en egen tragedi. Suicid går att förebygga”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande på Instagram.

Under söndagskvällen sköts en tonårspojke till döds i stadsdelen Navestad i Norrköping. Polis larmades vid 20-tiden och första patrullerna som anlände hittade en skottskadad pojke utomhus i ett bostadsområde.
Offret är i övre tonåren. Han fördes snabbt till sjukhus, men dog av sina skador. En förundersökning har inletts gällande mord och grovt vapenbrott.
Polisen är förtegen om eventuella samband med andra händelser som skett i närtid, men enligt uppgift undersöks det bland annat om detta mord har samband med andra våldsbrott som den senaste tiden har präglat Norrköping.

Under lördagen vann någon lycklig person 101 miljoner kronor vid lottodragningen. Men det tog ett par dagar innan personen nåddes av nyheterna.
Den stora summan beror på att det blev en så kallad drömvinst, vilket innebär att man måste ha sju rätt på sin lottorad och minst två rätt i början eller slutet av jokernumret, något som sker väldigt sällan.
Först under måndagen fick man tag på den chockade vinnaren.

Under helgen skadades en man och tvingades söka sjukvård. Personal på sjukhuset i Gällivare tog kontakt med polisen, som beslutade att inleda en förundersökning efter att mannen förhörts.
En kvinna, som enligt uppgift haft en relation med mannen, greps och anhölls för försök till mord. Något motiv eller andra uppgifter har inte offentliggjorts.

En man var på väg att resa ut från Sverige när tullpersonal på Arlanda stoppade honom och sökte igenom hans bagage.
I en av mannens väskor hittades guldtackor värda cirka 1,7 miljoner kronor. Polis tillkallades som grep mannen på plats.
Han anhölls senare efter beslut av åklagare som misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Enligt vad som hittills framkommit var planen att transportera ut guldet utanför Schengen-området.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.