Nyhetsplock torsdag 18 april 2024

Publicerad 2024-04-18

Sex personer döms till 105,5 års fängelse, förrymd flodhäst dök upp i villakvarter, oskyldigt dömd får 55 miljoner kronor och nämndeman döms för toalettpappersstöld.

En kvinna och sex män har nu dömts i Norges största narkotikafall någonsin. Det kriminella nätverket tros ligga bakom införsel av heroin, kokain och annan narkotika till ett värde av flera hundra miljoner kronor.
En stor del av narkotikan har gått via Sverige, smugglare körde fyrhjulingar med knark genom skogen från Sverige in i Norge.
Totalt döms de sex personerna till totalt 105,5 år enligt den så kallade ”maffiaparagrafen”, som riktar in sig på att organiserad brottslighet ska straffas strängare.
De två som fick längst straff dömdes till det längsta möjliga enligt norsk lag, 21 år vardera.

I den sydafrikanska Kapstadenförorten Grassy Park vandrade helt plötsligt en flodhäst in i villakvarteret. Scar, som flodhästen kallas, hade lyckats rymma från ett närliggande naturreservat genom ett stängsel.
Flodhästar är vanligen aggressiva och räknas som ett av världens farligaste däggdjur. Men Scar var lugn under sin upptäcktsfärd. Han kunde lugnt föras tillbaka till reservatet.
– Min 74-åriga mamma såg den inifrån huset. Hon blev livrädd då den kom direkt fram till vår dörr. Flodhästar är farliga djur – den hade kunnat döda någon, säger Grassy Park-bon Ashraff Schwartz till nyhetssajten Independent Online.

Viggo Kristiansen dömdes år 2000 till 21 års fängelse för ett dubbelmord på två flickor. De två brottsoffren, åtta och tio år gamla, var ute och för att bada i en sjö, men kom aldrig hem igen.
Efter en stor sökinsats hittades deras livlösa och våldtagna kroppar två dagar senare.
Viggo Kristiansen dömdes tillsammans med ytterligare en man, men efter en ny rättegång har han befunnits oskyldig. Han släpptes i juni förra året och Viggo Kristiansen har nu tilldömts 55 miljoner i skadestånd.

En nämndeman som var verksam på en tingsrätt i Stockholmsområdet har nu dömts till 100 dagsböter på totalt 25 000 kr. Hans brott var att under en längre tid ha stulit toalettpappersrullar från sin arbetsplats.
Enligt åklagaren var det totala värdet på stöldgodset 168 kr och 15 öre. Mannen hade åtalats för stöld av normalgraden, men tingsrätten bedömde brottet som ringa stöld.
Den dömde får inte längre arbeta som nämndeman.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.