Nyhetsplock måndag 22 april 2024

Publicerad 2024-04-22

Misstänkt mänskliga kvarlevor hittade på campingplats, gängman släppt efter kokaintillslaget, Overshoot day – igår tog Sveriges resurser slut och man häktad efter hot mot dansk flygplats.

Misstänkt mänskliga kvarlevor hittade på campingplats. Benrester som kan komma från en människa har hittats på en campingplats i Strömstad.
– Det var en privatperson som kontaktade polisen med anledning av fyndet, säger August Brandt, polisens presstalesperson i region Väst.
En första bedömning av polisens tekniker visade att det skulle kunna vara mänskliga kvarlevor, men det är ännu inte klarlagt.
– Vi har spärrat av fyndplatsen, och där kommer vi att genomföra en mer noggrann teknisk undersökning för att se vad det handlar om för benrester.

Gängman släppt efter kokaintillslaget. Sex personer häktades under lördagen, misstänkta för inblandning i det stora kokainbeslaget i Nynäshamn, söder om Stockholm.
På söndagen hölls en sjunde häktningsförhandling i Södertörns tingsrätt. Resultatet blev att mannen släpptes på fri fot, uppger jourdomstolen för Aftonbladet.
Det rör sig om den 21-årige man som kopplas till Botkyrkanätverket.
En åttonde person sitter anhållen i fallet. Enligt Aftonbladets uppgifter är kokainbeslaget på närmare 1,5 ton.

Overshoot day – igår tog Sveriges resurser slut.
Igår inföll Sveriges Overshoot Day. Det innebär att svenskarna har förbrukat sin årsbudget av jordens naturliga resurser.
Fram till årsskiftet lever vi på naturtillgångar som vi egentligen inte har.
Det är forskningsinstitutet Global Footprint Network som beräknar dagen jordens befolkning använt hela världens förnybara resurser för resten av året.
Sverige har plats femton på listan där Qatar, som förbrukade sina resurser redan den 11 februari, står först.
Sist på listan är Kirgizistan som beräknas göra slut på sina resurser den 30 december.

Man häktad efter hot mot dansk flygplats. En man har häktats för inblandning i bombhotet mot Billunds flygplats på Jylland i lördags.
Mannen är i 30-årsåldern. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och domaren valde att följa åklagarsidans önskan om att hålla fallet under sträng sekretess.
Det är därför inte känt vad mannen misstänks för, vem han är eller hur han ställer sig till anklagelserna.
Flygplatsen, som är Danmarks näst största, var stängd under flera timmar i lördags. Den öppnade först framåt kvällen, sedan polisen avlägsnat ett föremål som misstänktes innehålla sprängämnen.
Det förstördes sedan under lördagen i en kontrollerad sprängning av Försvarsmakten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.