Nyhetsplock torsdag 25 april 2024

Publicerad 2024-04-25

Advokat och känd kvinnlig brottsling gripna, personer med vapen gripna utanför tingsrätt, markinvasion kan vara nära i Rafah i södra Gaza, kvinna gripen för mordförsök i Göteborg och EU-parlamentet godkänner nya tuffare regler avseende våld och trakasserier mot kvinnor.

En känd kvinnlig brottsling och en advokat verksam i Stockholm har gripits. De misstänks för inblandning i utpressningshärvan kring tidigare börs-vd:n Joachim Kuylenstierna, rapporterar Expressen.
En av de gripna är enligt tidningens uppgifter en kvinna som tidigare haft en central roll i en av Sveriges mest uppmärksammade brottsutredningar. Advokaten är i 30-årsåldern, skriver Expressen.
I november förra året greps två män för försök till grov utpressning av Joachim Kuylenstierna. Utpressningsförsöket ska ha genomförts 10 oktober, enligt handlingar från tingsrätten.

Personer med vapen gripna utanför tingsrätt. Enligt uppgifter till Aftonbladet har två personer gripits utanför en tingsrätt i Stockholmsområdet under förmiddagen.
Polisen ska ha sett personerna, som enligt uppgift har gängkopplingar, på gatan.
När de kontrollerat dem hittades vapen på en av de gripna, enligt källor.
Polisen bekräftar att de varit på plats och kontrollerat två personer, men vill inte kommentera mer än så.

Markinvasion kan vara nära i Rafah i södra Gaza. Israel planerar att bredda den ”humanitära zon” som finns i staden Rafah i södra Gaza, och som gränsar mot Medelhavskusten, uppger en militärkälla för New York Times.
Reuters skriver också att Israel enligt regeringskällor köpt 40 000 tält, och satellitbilder uppges visa att tältläger byggs i staden Khan Yunis, som ligger nära Rafah.
De båda uppgifterna tyder på att en israelisk markinvasion av Rafah kan vara nära förestående, något Israel menar är nödvändigt för att krossa Hamas.
Uppgifter i flera israeliska medier gör också gällande att en markinvasion är på gång ”mycket snart”, och att en miljon civila ska evakueras från Rafah.
Majoriteten av Gazas 2,3 miljoner invånare har flytt till Rafah enligt israeliska militärens instruktioner.

Kvinna gripen för mordförsök i Göteborg. En kvinna är gripen för mordförsök på en man i Göteborg.
Mannen ska ha hittats knivskuren i armen av två personer och polisen har nu spärrat av platsen där mannen hittades för teknisk undersökning.

EU-parlamentet godkänner nya tuffare regler avseende våld och trakasserier mot kvinnor.
Direktivet om mäns våld mot kvinnor har varit hett diskuterat i flera år i både parlamentet och EU:s ministerråd. Dagens omröstning, vunnen med 522 röster mot 27, bekräftar den uppgörelse som nåddes i februari.
– En milsten i historien, sade svenska ledamoten Evin Incir (S) i en avslutande debatt inför omröstningen.
EU-parlamentet spurtar just nu med att hinna med mängder av avslutande omröstningar under sin pågående sista sittning inför EU-valet i juni.
Bland annat godkändes igår uppgörelserna om ökat företagsansvar för att förhindra exempelvis miljöbrott och usla arbetsförhållanden med 374 röster mot 235. Även nya regler för vem som ska räknas som anställd eller inte inom plattformsekonomin röstades igenom med 554 röster mot 56.
Båda lagstiftningarna har liksom direktivet om mäns våld mot kvinnor hyllats som oerhört viktiga steg – men också kritiserats för att ha blivit för urvattnade under processen.
Exempelvis ingår i kvinnovåldsdirektivet inte önskemålet om att klassa sex utan samtycke som våldtäkt, vilket både EU-parlamentet och EU-kommissionen helst hade velat se.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.