Nyhetsplock söndag 28 april 2024

Publicerad 2024-04-28

Polis sköt mot bil i Göteborg, kvinna misstänkt för grov misshandel på tåg, nakna aktivister på Mall of Scandinavia, upp till 100 kilo kokain har hittats i bananlådor i Lidl-butiker och flera personer i USA har blivit smittade av hiv via vampyrbehandling.

Polis sköt mot bil i Göteborg. En bil i flykt körde på en polis i centrala Göteborg, vilket GP var först med att rapportera.
Det hela ska ha börjat med en bil som inte stannat vid en poliskontroll. Efter en kort polisjakt blev en polis påkörd av bilen, polisen sköt efter det mot bilen.
– Vi har inte fått några uppgifter om att polisen är skadad, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisregion Väst.
Bilen stannade när polisen sköt. Två män i 25-årsåldern greps misstänkta för mordförsök på den påkörda polisen. De är båda kända av polisen sedan tidigare.
Det finns också misstankar om narkotikabrott, rattfylleri och grov vårdslöshet i trafiken.
Polisens skott mot bilen kommer enligt rutiner att utredas av särskilda åklagarkammaren.

Kvinna misstänkt för grov misshandel på tåg. Strax före 9-tiden på lördagsmorgonen larmades polisen om en misshandel på ett inkommande tåg till Resecentrum i Uppsala.
På plats greps en kvinna i 30-årsåldern misstänkt för grov misshandel efter att ha skadat en annan kvinna med ett vasst tillhygge.
– Rubriceringen är med tanke på vad som kunde ha hänt. Jag har inga uppgifter om huruvida kvinnorna känner varandra eller inte och vad som hänt och varför, säger Mattias Rutegård, polisens presstalesperson i region Mitt.

Nakna aktivister på Mall of Scandinavia. En stor grupp aktivister samlades på Mall of Scandinavia under lördagseftermiddagen. Sedan klädde de av sig nakna.
– De har blockerat ingången till en butik, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.
25 personer har avvisats från platsen.
– Det är ingen gripen eller frihetsberövad, men de fick sätta på sig kläderna.
En anmälan om olaga demonstration, brott mot ordningslagen och egenmäktigt förfarande har upprättats.

Upp till 100 kilo kokain har hittats i bananlådor i Lidl-butiker. Lidl-anställda har hittat mellan 20 och 100 kilo kokain i bananlådor på olika butiker i Tyskland, det rapporterar bland andra tyska tidningen BZ på torsdagen.
Det är i butiker i städerna Brandenburg och Berlin som fynden gjordes på torsdagsmorgonen när anställda skulle packa upp varorna.
Det är fortfarande oklart hur många butiker som berörs och exakt hur mycket kokain som det rör sig om eftersom polisen fortfarande undersöker varorna.
Polisens talesperson Beate Kardels har bekräftat för BZ att drogerna gömdes i bananlådor.
– Vi har upplevt en ökande mängd kokain i omlopp i flera år nu. Därför är det inte konstigt att en leverans då och då försvinner och istället hamnar i en matbutik. Särskilt eftersom det redan är vanligt att fruktlådor används vid drogsmuggling.
– Respektive nätverk tar hänsyn till sådana förluster när man tittar på den totala vinsten, säger hon till BZ.

Flera personer i USA har blivit smittade av hiv efter att de har genomgått en vampyrbehandling.
Två personer har troligt blivit smittade innan behandlingen.
– När vi gjorde inspektionen på spat var det tydligt att nålar återanvändes, och även tydligt att blodprover återanvändes, säger epidemiolog Anna M. Stadelman-Behar till New York Times.
I Albuquerque, USA, har minst tre kvinnor infekterats med hiv efter att de genomgått en så kallad vampyrbehandling. Enligt federala tjänstemän är det första gången som hiv har överförts via en kosmetisk behandling, skriver New York Times. 
Vampyrbehandlingen är en ansiktsbehandling där man drar patientens eget blod, lägger det i en centrifug och använder nålar för att punktera huden så att blodplasman får en öppning. Proceduren sägs fungera som hudreparation och används för att minska tecken på åldrande, akneärr och solskador.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.