Nyhetsplock måndag 29 april 2024

Publicerad 2024-04-29

Poliser läcker till gängen, flera larm om en ”väldigt aggressiv älg”, Irak kriminaliserar homosexualitet och våldtäktsman märkte offer med glödhett järn.

Poliser läcker till gängen. Polisanställda värvas av gängkriminella för att förvarna om tillslag, läcka sekretessbelagda uppgifter och information om arbetsmetoder, visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.
De kriminella har flera metoder för att få tillgång till hemliga uppgifter. Att inleda sexuella relationer med polisanställda är återkommande.
Sedan 2018 har 514 anmälningar om misstänkta läckor gjorts, visar DN:s kartläggning av ärenden i polisens personalansvarsnämnd. De innefattar både fall som inte gått att belägga och ärenden som lett till fällande domar.
Minst 30 polisanställda har av olika anledningar pekats ut som säkerhetsrisker och tvingats sluta eller sagt upp sig själva.
I 14 fall finns starka belägg, i flera fall även domar, som visar att polisanställda lämnat ut hemliga uppgifter till den organiserade brottsligheten.
Läckor sammanfaller i tid med minst fyra hämndattentat, där människor har skadats eller mördats.
– Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron på samhället, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på polisen, till DN.
Justitieministern Gunnar Strömmer (M) kallar nu till sig polisledningen till ett möte efter DN:s granskning om läckorna inom myndigheten.

Flera larm om en ”väldigt aggressiv älg” i Bengtsfors har kommit in till polisen i veckan.
Bland annat ska älgen ha gjort utfall mot människor och bilar och även hållit till vid en förskola flera gånger.
Under förmiddagen igår beslutade polisen till slut om att avliva älgen och den sköts av en jägare.

Irak kriminaliserar homosexualitet. Homosexuella relationer har hittills inte varit förbjudna i Irak, däremot hårt tabubelagda. Men under lördagen antogs en ny lag i landet som kriminaliserar samkönat sex, rapporterar Reuters. Straffet ligger på mellan tio till femton års fängelse.
Att främja homosexualitet eller prostitution bestraffas med minst sju års fängelse. Lagen innebär också ett till tre års fängelse för den som ändrar sitt biologiska kön eller ”medvetet klär sig feminint”.
Syftet med den nya lagen är att ”upprätthålla religiösa värderingar och skydda det irakiska samhället från de uppmaningar till homosexualitet som tagit över världen”, enligt en kopia av lagen som Reuters tagit del av.
Lagförslaget inkluderade i ett tidigare skede dödsstraff för samkönat sex, men jobbades om innan det antogs efter starkt motstånd från USA och EU.
Flera irakiska partier har under de senaste åren intensifierat kritiken mot hbtq+-rättigheter, där regnbågsflaggor ofta har bränts i protester.

Våldtäktsman märkte offer med glödhett järn. På lördagen greps en 22-årig man i Lakhimpur i den nordindiska delstaten Uttar Pradesh, misstänkt för att ha hållit en 17-årig flicka fången i tre dagar.
Under tiden ska han ha våldtagit och misshandlat henne upprepade gånger, skriver The Times of India. Mannen uppges också ha skrivit sitt namn med ett glödhett järn på flickans bägge kinder.
Enligt tidningens uppgifter ville mannen gifta sig med flickan, som vägrade. Då ska han ha kidnappat henne.
De senaste åren har Indien skakats av en rad otäcka våldtäktsfall, däribland gruppvåldtäkter med dödlig utgång. Flera av fallen har lett till omfattande gatuprotester bland främst indiska kvinnor.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.