Nyhetsplock tisdag 30 april 2024

Publicerad 2024-04-30

Tonåringar våldtog och rånade prostituerade, vegan vägrade dissikera – portas från läkarutbildning, gängledare utvisas efter 34 år i Sverige, äldre kvinna blev bebis på flyget och man vinner mot Cartier - får örhängen till vrakpris.

Tonåringar våldtog och rånade prostituerade. En 18-åring och en 16-åring döms för flera brott efter att prostituerade i Stockholm utsatts för brutala rån i december förra året, rapporterar flera medier.
16-åringen stämde träff med en man för att köpa sex av honom, men utsatte mannen för en grov våldtäkt och rånade honom på smycken och 10 000 kronor i kontanter.
Dagen därpå köpte 16-åringen och 18-åringen sex av en kvinna varefter hon blev bunden och rånades under knivhot. Gärningsmännen tvingade till sig 30 000 kronor.
18-åringen döms för sexköp och rån till tre års fängelse och utvisning. 16-åringen får sluten ungdomsvård i 1 år och 3 månader för grov våldtäkt, sexköp och två fall av rån. Hade han varit 18 hade han dömts till drygt sju års fängelse.

Vegan vägrade dissikera – portas från läkarutbildning. En man som studerar till läkare i Lund kan inte fortsätta utbildningen eftersom han vägrat delta i ett moment där ett fårhjärta skulle dissekeras, rapporterar SVT Nyheter Skåne.
Överklagandenämnden för högskolan ger de kursansvariga, som menar att det inte finns något rimligt alternativ, rätt.
– Jag trodde inte att det skulle vara ett problem att vara vegan och bli läkare, säger studenten Jasper Forfang Righard till kanalen.
Nu hoppas han hitta en annan läkarutbildning där dissektionsmomenten inte ingår. Jasper säger att han kommer använda alla läkemedel och metoder som finns på marknaden när han är färdig läkare, även om de testats på djur. Men han vill verka för en medicinsk framtid utan djurförsök.

Gängledare utvisas efter 34 år i Sverige. Den tidigare gängledaren Geofrey Kitutu, 48, utvisas efter 34 år i Sverige, enligt ett beslut från hovrätten, skriver Expressen.
Kitutu har en lång bakgrund inom gängkriminalitet och har bland annat pekats ut som tidigare ledare för det kriminella nätverket Original Gangsters.
Han kom till Sverige från Uganda när han var 14 år gammal. Han har sedan dess haft uppehållstillstånd och säger att han ”inte tänkt på att söka svenskt medborgarskap.”
I tingsrätten dömdes Kitutu till fängelse för grov misshandel samt utvisning. Tingsrätten motiverade sitt beslut med att Kitutu varken är etablerad på arbets- eller bostadsmarknaden – trots att han bott i Sverige största delen av sitt liv.
”Han har inte sådan anknytning till Sverige att den väger tyngre än skälen för utvisning av honom”, skriver rätten.
Svea hovrätt väljer att inte ändra på tingsrättens dom. Fängelsestraffet på ett år och sju månader står fast precis som utvisning i tio år.

 Äldre kvinna blev bebis på flyget. Sedan kvinnans ålder blev tresiffrig har det uppstått problem för Patricia att flyga med American Airlines.
Nyligen omvandlades 101-åringen, som inte vill säga sitt efternamn, till en ettåring i flygbolagets datasystem – och det var inte första gången.
– Det var roligt att de trodde att jag var ett litet barn, säger hon till BBC.
Den senaste förväxlingen skedde när hon skulle flyga från Chicago till Marquette i Michigan.
Tidigare har åldersförvirringen bland annat lett till att det har saknats rullstol i gaten till Patricia.
Nu hoppas hon att bli behandlad som vuxen när det är dags att flyga nästa gång till hösten, skriver BBC.

Vinner mot Cartier – får örhängen till vrakpris. En mexikansk man har vunnit en rättstvist mot det franska lyxvarumärket Cartier, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Han får därmed köpa ett par örhängen för det felaktigt angivna priset drygt 300 kronor – i stället för det egentliga priset på över 300 000 kronor.
Mannen hittade örhängena till salu via Instagram. ”Jag lovar att jag blev kallsvettig”, uppger han på X om ögonblicket då han såg det utannonserade priset.
Cartier vägrade dock att sälja honom smyckena och erbjöd honom full återbetalning, en flaska champagne och ett passfodral. Inte tillräckligt, tyckte mannen som valde att dra företaget inför rätta.
Nu, fyra månader senare, har han fått rätt och skriver på X att ”Kriget är över. Cartier har gett sig”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.