Jimmie Åkesson. Foto Jessica Gow /TT

Ibland räcker det inte med att rösta

Av Anders Cardell 2024-05-02

En av Sverigedemokraternas stora framgångsfaktorer har varit att man har varit bra på att gömma partiets egentliga drivkrafter, bakom en falsk bild av omsorg för Sverige. Istället för att deklarera att man vill skicka ut alla människor med invandrarbakgrund från Sverige, har man agerat metodiskt i flera steg. Man har börjat med att fokusera på frågor där det funnits ett folkligt missnöje och samhällets insatser varit eftersatta.

Den primära drivkraften har aldrig varit att skapa ett bättre samhälle, det har istället handlat om att göra livet så eländigt som möjligt för människor med invandrarbakgrund. 

Partiet har ofta velat ge sken av att man bryr sig om kvinnor och andra gruppers trygghet och rättigheter, samtidigt har man varit extremt passiva när det handlar om brott eller övergrepp som begåtts av partiets egna företrädare. 

Jimmie Åkesson och andra officiella partiföreträdare har inte sett några problem med att samarbeta med och umgås privat, med människor som är kriminella och begått allt från våldsbrott till sexuella brott mot minderåriga.

Det har varit avskyvärt att följa partiets företrädares offentliga utspel, där ett illa dolt förakt mot en rad minoritetsgrupper uttryckts vid upprepade tillfällen.

När man granskat många av partiets förslag på åtgärder kan man se att de har en renodlat populistisk karaktär, dvs att de är skapade för att fånga upp människors känslor snarare än att leda till reella förändringar. 

Några av partiets offentliga utspel som på senare tid har stuckit ut. Ett sådant var när man täckte en tunnelbanevagn med SD-klistermärken och sedan skämtsamt refererade till det som ”återvandringståget” i sociala medier.

Händelsen påminde starkt om när Jimmie blev fotograferad med ett stort leende på läpparna under en resa till Grekland där målet var att dela ut flygblad till flyktingar om att de inte var välkomna i Sverige.

Det är svårt att tänka sig en vidrigare handling än att använda ett tillfälle som bokstavligen kan avgöra människors liv, till någon form av underhållning i sociala medier. 

Partiets avhumanisering och förföljelse av människor som representerar en annan tro och etnicitet har fortsatt, bland annat genom Jomshofs offentliga trakasserier av muslimer. 

En sak vi lärt oss sedan Tidö-regeringens partier släppte in SD i de politiska finrummen är att det inte finns någon botten, tvärtom har partiet känt sig stärkta av sitt politiska inflytande och gått allt längre i avhumaniseringen av vissa grupper.

Partiets senaste ambition är en åtgärd som kan innebära ett direkt hot mot många människors liv och hälsa. 

SD har deklarerat att man vill göra det svårare för invandrare i Sverige att skicka pengar till familjemedlemmar i andra länder. 

I jakten på att ständigt hitta nya vägar och metoder för att till varje pris försöka decimera andelen invånare med utomeuropeisk och utomvästerländsk bakgrund har man valt att ta strid mot invandrares s k remitteringar. 

Remitteringar är benämningen på pengar som invandrare i väst skickar till sina hemländer. 

Det handlar om stora summor pengar som invandrare i Sverige och västvärlden skickar till föräldrar, barn, syskon, släktingar och andra personer. 

Ingen vet exakt hur mycket pengar det egentligen handlar om men det heter ofta att det är mycket mer omfattande än det svenska och västerländska biståndet. 

Det innebär i sin tur att ett mycket stort antal människor ifrån Latinamerika, Karibien, Afrika, Mellanöstern, Asien, Oceanien, på Balkanhalvön och i Sydeuropa och Östeuropa är ekonomiskt beroende av de remitteringar som skickas till dem. 

SD har nyligen offentliggjort att man vill bekämpa och försvåra dessa remitteringar eftersom partiet menar att de utgör ett incitament för att invandra till Sverige. 

I förlängningen innebär det att man gör livet ännu jävligare för landets invånare med utomeuropeisk bakgrund liksom för deras familjer och släkter i ursprungsländerna. 

Sverigedemokraterna har redan fått alldeles för stort politiskt inflytande som de valt att använda för att försvåra livsvillkoren för människor med invandrarbakgrund. 

De partier som ingår i Tidölaget är precis lika skyldiga som SD, eftersom man låter partiet hållas. 

Vi står inför en situation där det inte är fel att använda ord som förföljelse, apartheid och strukturell rasism. 

Vi behöver ta en allvarlig funderare på om man verkligen är beredd att stödja något av Tidö-partierna med tanke på vad de representerar. 

Det kommer vara oerhört svårt att bygga en gemensam och kollektiv samhörighet tillsammans med människor som stödjer ett parti som gör allt de kan för att människor inte ska kunna skicka pengar till deras sjuka mor i ett annat land. 

Övriga partier som ingår i Tidö-laget behöver sätta ett stopp för det, för att inte förlora människors förtroende för evigt. 

Du som har utomnordisk bakgrund, överlåt inte den politiska makten till människor som har bevisat att de inte förtjänar den. 

De som för tillfället besitter den politiska makten har med all tydlighet visat att dom inte bara skiter i dig och din familj, utan även är beredda att göra allt de kan för att göra ditt liv ännu svårare. 

Vad du än har för yrkesambitioner, kombinera dem med ett politiskt engagemang. 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.