Nyhetsplock lördag 4 maj 2024

Publicerad 2024-05-04

Hemtjänstanställd åtalas för grov våldtäkt, berusad man avslöjades av snarkningar, bärföretagare åtalas för människohandel, skjutna schimpanser visas i Furuviks reklam och två visselblåsare inom Boeing döda.

Hemtjänstanställd åtalas för grov våldtäkt. En 25-årig man anställd inom hemtjänsten i Luleå har åtalats för grov våldtäkt, rapporterar Norrbottens-Kuriren.
Den misstänkta grova våldtäkten skedde i februari. Enligt åtalet tog sig mannen in i en kvinnlig brukares lägenhet genom att använda en nyckeltagg han hade tillgång till i tjänsten. Mannen ska ha tagit kvinnan till en säng, placerat henne på rygg och därefter genomfört våldtäkten.
Enligt åtalet visade mannen särskild hänsynslöshet i samband med våldtäkten, därför ska brottet betraktas som grovt.
Mannen åtalas även för grov stöld efter att ha stulit en guldring och ett guldhalsband från en annan kvinnlig brukare några dagar efter den misstänkta grova våldtäkten.

Berusad man avslöjades av snarkningar. En alkoholpåverkad man tog sig sent på torsdagseftermiddag in i en stängd lokal på Högskolan i Skövde, rapporterar P4 Skaraborg.
Där hittade han hittade en soffa och la sig där och sov. Någon hörde sedan snarkningarna och ringde då till polisen som kom dit och skickade hem mannen. Han är inte misstänkt för något brott.

Bärföretagare åtalas för människohandel. Den åtalade mannen och kvinnan är företrädare och ägare av ett bäruppköparföretag, rapporterar Expressen.
Enligt åtalet har paret rekryterat bärplockare från Thailand till sin verksamhet i Åsele i Västerbotten där arbetarna utlovats jobb med lön enligt svenskt kollektivavtal.
Istället blev bärplockarna fråntagna sina pass när de kom till Sverige och skuldsattes med över 20 000 kronor för resan, enligt åtalet.
– De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation. Jag anser att det är fråga om människohandel, alternativt människoexploatering, grovt brott. Gärningen har avsett en verksamhet som bedrivits i stor omfattning och medfört betydande vinning, säger senior åklagare Petra Götell, som leder förundersökningen.
Totalt kom 150 bärplockare till Sverige varav nio stannade kvar. Brotten ska ha begåtts mellan den 1 mars till den 27 september 2023, enligt åtalet. Både mannen och kvinnan förnekar brott.

Skjutna schimpanser visas i Furuviks reklam. I Furuviksparkens reklamfilmer visas flera av de schimpanser som sköts i rymningen 2022, rapporterar P4 Gävleborg. Detta upprör Ing-Marie Persson som var djurparkens primatexpert i 30 år.
– Jag blir arg, ledsen och besviken. Först skjuter man ihjäl dem. Då, om något, borde man väl vara väldigt uppmärksam på att inte använda döda djur i reklamen, säger hon.
Furuviksparkens pressansvariga Gabriella Granditsky meddelar att bilderna användes i utbildnings- och engagemangssyfte, och beklagar att de användes – nu ska materialet bytas ut.

Två visselblåsare inom Boeing döda. En visselblåsare som slagit larm om problemen på Boeing har dött, rapporterar Seattle Times.
45-åriga Joshua Dean arbetade på Boeings underleverantör Spirit Aerosystems och var en av de första som varnade för att Boeing hade problem med flygplansmodellen 737 Max.
Tidningen har talat med Deans familj som säger att han fick svårt att andas för två veckor sedan. På sjukhuset fick han lunginflammation och en farlig bakterieinfektion.
Det är andra gången på kort tid som en visselblåsare inom Boeing mister livet. I mars dog John Barnett, som arbetade i tre årtionden med kvalitetskontroll på Boeing innan han slog larm om problem. Polisen misstänker att han tog livet av sig.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.