Nyhetsplock söndag 5 maj 2024

Publicerad 2024-05-05

Upphandlingsmyndigheten får kritik för felaktig upphandling, kvinnor åtalas för att ha involverat barn i stöld, hund drev ut på isflak, tysk EU-parlamentariker svårt misshandlad på öppen gata och hemligt recept har stoppat fusk i Indien i över 70 år.

Upphandlingsmyndigheten får kritik för felaktig upphandling. Upphandlingsmyndigheten ska ge kunskap och råd om hur offentlig upphandling ska gå till och rimligen vara ett föredöme.
Men nu får myndigheten själv kritik från Konkurrensverket för en felaktig upphandling, rapporterar Dagens Juridik.
Myndigheten behövde anställa en tillfällig chef under 2022 men annonserade inte ut tjänsten utan skrev avtal med en konsultfirma.
När den tillfälliga tjänsten på myndigheten behövde förlängas skrevs ett nytt avtal. Myndigheten bedömde att värdet på avtalen kunde räknas separat men Konkurrensverket håller inte med. Det är i stället det sammanlagda värdet som ska räknas.
Avtalet innebär därför en otillåten upphandling, enligt Konkurrensverkets beslut.

Kvinnor åtalas för att ha involverat barn i stöld. Två kvinnor misstänks ha lärt och uppmanat barn att ta bort prislappar på Gekåsvaror.
Kamerabevakning visar hur barnen går ut ur varuhuset med andra kläder på än vad de kom in i, rapporterar Hallandsposten.
Nu åtalas kvinnorna, utöver stöld, för involverande av en underårig i brottslighet – en ny brottsrubricering sedan den 1 juli i fjol.
I mitten av september noterade väktare på Gekås att ett sällskap, bland dem fyra barn, hade på sig andra kläder när de lämnade varuhuset än vad de hade när de gick in. Barnen hade heller inga väskor när de gick in i varuhuset, vilket de hade när de gick ut.
Sällskapet på Gekås inkluderade sex personer. En kvinna i 60-årsåldern, en kvinna i 30-årsåldern samt fyra barn. På övervakningsfilm syns hur ett av barnen bryter upp förpackningar med våtservetter. Enligt den äldre kvinnan är det ”vanligt att barn i den åldern gör så. De ser vuxna göra det och de härmar också”.
Även kvinnan i 30-årsåldern nekar till att barnen ska ha involverats med syftet att begå brott. På frågan om vem som lärt dem att ta bort prislapparna svarar hon att: ”Ingen har lärt dem, de gör det själva”.
Nu misstänks de två kvinnorna för två fall av stöld, båda på strax under 3000 kronor vid två olika tillfällen. Utöver det misstänks de för två fall av den nya rubriceringen involverande av en underårig i brottslighet.
– Om det blir en fällande dom döms man i så fall för båda brotten och det gör så klart att straffvärdet höjs, säger assistentåklagare. Louise Herrstedt.

Hund drev ut på isflak. Vid lunchtid på lördagen utspelade sig ett drama på Sangisälven när en hund av rasen Siberian husky drev ut på ett isflak. Men efter att räddningstjänsten satt på sig torrdräkterna och kommit till undsättning kunde hunden räddas.
Vid 12.30-tiden på lördagen såg två förbipasserande en hund stå ute på ett isflak i Sangisälven mellan Kalix och Haparanda.
Just nu pågår islossning i älven och isflaket var två till tre meter från land. Räddningstjänsten åkte ut till platsen och en brandman fick sätta på sig en torrdräkt och ta sig ut till isflaket.
– Hunden var ganska skygg. Vi fick locka den. Det tog en kvart innan vi kunde koppla den, säger Niklas Berggren, styrkeledare vid räddningstjänsten i Kalix.
Hunden kunde sedan transporteras hem till sin ägare.
– Det slutade lyckligt den här gången, säger Niklas Berggren.

Tysk EU-parlamentariker svårt misshandlad på öppen gata.  En Europaparlamentariker i Tyskland har misshandlats allvarligt i samband med att han förde kampanj i Dresden inför nästa månads val.
Matthias Ecke hör till förbundskansler Olaf Scholz socialdemokratiska parti SPD och satsar på att bli återvald inför nästa mandatperiod i Europaparlamentet. Han attackerades när han satte upp valaffischer och skadades så pass allvarligt att han fördes till sjukhus och opererades för sina skador.
Tre till fyra personer utfördes attacken, som inträffade i fredags. En talesperson för polisen säger till Der Spiegel att förövarna var män, svartklädda, mellan 17 och 20 år och att vittnen placerat dem inom ytterhögern. Den initiala bedömningen är att attacken var politiskt motiverad.

Hemligt recept har stoppat fusk i Indien i över 70 år. Hundratals miljoner indier går omkring med lila bläck på sitt vänstra pekfinger under april och maj. Det har blivit en symbol för den indiska demokratin, skriver CNN i ett reportage.
När en indier går till valurnan målas bläcket på. När det kommer i kontakt med solen färgas det lila och sitter kvar i två veckor. Det är i princip omöjligt att tvätta bort.
Metoden har framgångsrikt använts i över 70 år för att förhindra att väljare röstar mer än en gång. Det var nödvändigt på 1950-talet, när födelsebevis och identitetshandlingar inte var praxis, och är fortfarande en effektiv och billig metod.
Receptet har varit detsamma sedan 1951. Bläcket innehåller silvernitrat och tillverkas av ett statligt företag.
– Jag är bunden av tystnadsplikt, säger företagets verksamhetschef när CNN frågar om receptet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.