Nyhetsplock måndag 6 maj 2024

Publicerad 2024-05-06

Känd nazistvilla bortskänkes, åskådare övermannade knivman, dansbana i Degerfors brann ner, häktesvakt hånade muslim - kritiseras av JO och kvinna rånad efter att ha blivit inlåst på toalett.

En lyxvilla som ägts av Joseph Goebbel, Hitlers propagandaminister från andra världskriget, har stått och förfallit sedan år 2000. Nu erbjuder ägaren, den tyska delstaten Berlin, att gratis överföra ägandet till den person som åtar sig att restaurera byggnaden, vilket beräknas kosta flera miljoner euro.
Villa Bogensee ligger fyra mil norr om Tysklands huvudstad Berlin och har fått sitt namn efter sjön som finns i närheten. Nu kan huset komma att rivas ner om ingen är villig att ta över ansvaret.
– Om vi misslyckas igen, som de senaste årtiondena, har Berlin inget annat val än rivning, säger Berlins finansminister Stefan Evers.

En man gick till attack med en kniv i ett köpcentrum i australiensiska staden Melbourne. Den misstänkta gärningsmannen, som är i 30-årsåldern, stal en kniv från en affär och började hota främlingar. Enligt uppgift överföll han och hotade en 20-årig kvinna och en 21-årig man.
Flera från allmänheten som såg vad som hände övermannade mannen och höll honom tills polisen anlände. Den australiska polisen har i media uttryckt att de som ingrep är att anses som hjältar, som förhindrade att situationen från att eskalera.

Dansbanan som fanns i Folkets park i Degerfors, brann under lördagsnatten ner till grunden. Räddningstjänsten fick ett larm strax efter 22 och kunde på plats konstatera att träbyggnaden var övertänd.
Beslutet fattades då att man skulle låta den brinna ner under kontrollerade former.
Det hade brunnit på en annan plats i parken tidigare under dagen. Ännu är det för tidigt att säga om en eller bägge bränderna var anlagda, men polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen mordbrand.

En vakt anställd på häktet i Göteborg har kritiserats av Justitieombudsmannen (JO), efter att ha uttalat sig nedvärderande mot en häktad som läste Koranen. Kriminalvården inledde en egen utredning efter att JO-anmälan gjorts.
Av den interna utredningen framgår att häktesvakten har haft ett olämpligt beteende mot personer ”med annan religion eller som han uppfattade hade utländsk härkomst”, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kriminalvården bedömde att ett tillrättavisande samtal med den anställde var en tillräcklig åtgärd, någon ytterligare disciplinpåföljd ansågs inte nödvändig.
JO har bedömt att detta var en tillräcklig åtgärd men framhåller samtidigt att det är allvarligt när kriminalvårdspersonal utsätter intagna för kränkningar och att de häktesanställda förtjänar kritik.

Polis larmades till Bältesspännarparken i Göteborg efter rapporter inkommit om ett pågående bråk mellan flera personer. Patruller på plats kunde konstatera att en kvinna uppgavs ha blivit inlåst på en toalett av fyra personer och ska där ha blivit rånad och slagen.
En man som försökte hjälpa offret, ska själv ha blivit misshandlad. De fyra misstänkta, två män och två kvinnor, hade flytt platsen innan polisen anlände. Enligt inledande uppgift var brottsoffer och gärningspersoner inte bekanta med varandra.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.