Nyhetsplock torsdag 9 maj 2024

Publicerad 2024-05-09

Misstänkt mord i Malmö, Greta Thunberg döms igen, två döms för mord, man misshandlad efter att ha bett ungdomar att inte gå mot rött ljus och inre gränskontroll förlängs.

En mordutredning har inletts efter att en man hittats avliden i en privatbostad i Malmö. Det var under natten mot onsdagen som polis larmades till adressen och inom kort kunde det konstateras att det fanns oklarheter kring dödsfallet som medför att offret misstänks ha blivit mördad.
Mannens anhöriga har underrättats och nu inväntas resultatet av obduktionen där dödsorsaken kommer att fastställas.

Greta Thunberg döms nu återigen efter att ha deltagit i en klimatprotestaktion. Det var den 12 mars i år som hon och flera andra satte sig utanför riksdagen. När polis bad henne och de andra att flytta sig så vägrade de.
Polis var till slut tvungna att lyfta bort henne och sex andra personer. Händelseförloppet upprepade sig den 14 mars.
Nu döms Thunberg till dagsböter för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten. Vid två tidigare tillfällen har hon dömts för samma brott.

Den 7 mars förra året sköts en 30-årig man ihjäl i en bostad i Flemingsberg, söder om Stockholm. Han avrättades när han öppnade dörren till sin lägenhet och var på väg ut.
Mordet var del av en gängkonflikt mellan två falanger av Södertäljenätverket. Tre av de fyra åtalade döms nu av Södertörns tingsrätt.
En 21-årig man fick livstids fängelse, en 17-åring ska avtjäna 7 år och den tredje fick åtta år i fängelse.

Under onsdagen blev en man i Halmstad misshandlad av ett gäng ungdomar efter att han bad dem att inte gå mot rött ljus.
Gänget utdelade flera slag mot brottsoffret och sprang sedan från platsen. Polis sökte i området men ingen har gripits.
Mannen fick vård av ambulanspersonal på plats, men behövde inte uppsöka sjukhus.

Terrorhotnivån ligger idag på nivå fyra av en femgradig skala, detta har medfört att regeringen beslutat att förlänga gränskontrollen vid Sveriges inre gräns med sex månader.
Den utökas nu från den 12 maj till den 11 november. Regeringen framhåller även att det finns allvarliga hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten, därför är gränskontrollen extra viktig.
Även andra länder i Europa, bland annat Danmark, har fattat likartade beslut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.