Nyhetsplock fredag 10 maj 2024

Publicerad 2024-05-10

Barnombudsmannen vill ha speciella barndomstolar, äldre par hittade döda - misstänkt mord, farligt föremål i Göteborg, stor insats vid anstalten Hall och fyra häktade efter dödsskjutning.

Barnombudsmannen (BO) Juno Blom anser att svenska domstolar är dåliga på att lyssna på vittnesmål från barn som blivit utsatta för grova brott.
Hon menar att domstolar rent generellt har svårt att förstå vad man kan förvänta sig av små barn som vittnar.
– Vi är alldeles för dåliga på att både lyssna på barn, ta in vad barn berättar och förstå vad barn berättar, säger hon till Sveriges Radio Ekot.
BO vill införa särskilda barndomstolar eller ge domare en specialutbildning för att komma till rätta med problemet.

Polis larmades till ett hus i Filipstad efter att ett äldre part hittats avlidna. En förundersökning om mord ha inletts, dock är det främst en försiktighetsåtgärd innan dödsorsaken är fastställd. I nuläget finns ingen person gripen.
– Det finns en del oklara omständigheter kring dödsfallen. Det ska göras en rättsmedicinsk obduktion och har gjorts en teknisk undersökning, säger Sophia Jiglind, polisens presstalesperson till Aftonbladet.

Under torsdagen upptäckte en polispatrull ett misstänkt farligt föremål på Hisingen i Göteborg. Föremålet, som betraktades som skarpt, hittades i ett allmänt utrymme i ett  flerfamiljshus som snabbt spärrades av i avvaktan på nationella bombskyddet.
Föremålet omhändertogs av bombtekniker och transporterades bort. En förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse har inletts. Någon misstänkt finns ännu inte enligt polisen.

Anstalten Hall, beläggen i Södertälje söder om Stockholm, var under torsdagen föremål för en stor insats med ambulans, ambulanshelikopter och polis.
Det visade sig vara ett allvarligt sjukdomsfall relaterat till en fånge som var placerad på fängelset. Polis vill i övrigt inte kommentera ärendet närmare.

Det var i måndags som en 38-årig man sköts ihjäl på Södermalm i Stockholm. Nu har de fyra som greps som misstänkta för inblandning i mordet häktats. Den huvudmisstänkte har häktats för mord, övriga tre för medhjälp till mord.
Identiteten på de fyra misstänkta har sekretessbelagts. Såväl brottsoffret som gärningsmännen har anknytning till kriminella gäng och mordet tros vara del av ett pågående gängkrig.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.