Nyhetsplock lördag 11 maj 2024

Publicerad 2024-05-11

Misshandel i Motala, lösspringande hund gick till blodig attack, polisbil voltade under jakt, riksåklagaren överklagar dom mot klimataktivister och 16-årig mördare anses inte vara allvarligt psykiskt sjuk.

Polis larmades till en bostad i Motala strax innan klockan 23 under torsdagskvällen, efter att en man i 30-årsåldern uppgett att han blivit misshandlad av flera personer.
– Det är ett antal gärningsmän har berett sig tillträde till målsägandens bostad och sedan misshandlat honom, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i region Öst till Aftonbladet.
Fem misstänkta, tre män och två kvinnor, har gripits. Brottsoffret togs till sjukhus för vård av lindriga skador. En förundersökning om grov misshandel, grovt olaga hot, grovt hemfridsbrott och grovt vapenbrott har inletts.

 En lösspringande hund i Tensta i Stockholm, gick till attack och bet en man så att blodvite uppstod. Han plåstrades om av ambulanspersonal och fick en stelkrampsspruta, men behövde inte uppsöka sjukhus.
Även mannens hund skadades och togs till veterinär för vård. Ägaren till den attackerande hunden, en kvinna i 40-årsåldern, är misstänkt för vållande till kroppsskada och skadegörelse.

Under torsdagen voltade en polisbil under en pågående biljakt i Uddevalla. Av något skäl tappade föraren kontroll på bilen och enligt räddningstjänsten snurrade bilen två varv.
– De var på jakt efter något bus, säger Terho Paki, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, till Aftonbladet.
De två poliserna var omtumlade, men i övrigt oskadda.

Riksåklagaren Katarina Johansson Welin har beslutat att överklaga hovrättens dom mot 12 klimataktivister. Det var i augusti som de tilltalade från organisationen ”Återställ våtmarkerna” satte sig på E4:an.
Trafikstockningar blev resultatet och detta medförde i sin tur att en ambulans under utryckning blev tio minuter försenad. Tingsrätten dömde dem i oktober 2022 för blåljussabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.
Hovrätten gjorde en annan bedömning och friade dem från åtalspunkten avseende blåljussabotage. Nu vill alltså riksåklagaren att Högsta domstolen ska pröva fallet och då fälla dem på samtliga åtalspunkter.

I oktober förra året mördades 15-årige Henrik. Hans kropp hittades i Alingsås och en 16-åring greps och ställdes inför rätta.
Tingsrätten bedömde att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning för att undersöka om han led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.
Nu har resultatet kommit och enligt utlåtande så var han inte allvarligt psykiskt störd när han med en kniv skar och högg offret omkring 140 gånger.
Kan nog tyckas vara ett sjukt beteende – men så bedömdes det alltså inte.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.