Nyhetsplock måndag 13 maj 2024

Publicerad 2024-05-13

Flera skadade i Belgorod i Ryssland när flerfamiljshus rasade, två unga män gripna för våldtäkt i Stockholm, rattfull pojke stoppades av spikmatta i Luleå, Israels militärchef uppges kritisera premiärminister Benjamin Netanyahu, syskonbråket om en mobilladdare slutade med mord och odlat kött förbjuds i Florida.

Ryssland: Flera skadade i Belgorod – flerfamiljshus rasat. Ett flerfamiljshus har kollapsat i den ryska gränsstaden Belgorod. Flera ska ha skadats, rapporterar ryska statliga nyhetsbyrån TASS.
– En del av ett tiovånings bostadshus kollapsade på Shchors Street i Belgorod, säger den lokala räddningstjänsten.
Enligt Nyhetsbyrån har fem personer skadats och att siffran kan komma att stiga.
Vidare skriver man att det finns en risk för ytterligare kollaps. Ukraina har inte kommenterat händelsen.

Två män gripna för våldtäkt i Stockholm. Två män har gripits i en lägenhet på Södermalm misstänkta för våldtäkt, skriver polisen på sin hemsida.
Våldtäkten ska ha ägt rum inomhus. Brottsplatsen ska inte vara samma som platsen för gripandet.
– De är unga, men jag går inte in exakt på ålder, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen.
En av de misstänkta gärningsmännen har anhållits av åklagare, den andre har släppts på fri fot.

Rattfull pojke stoppades av spikmatta. En rattfull minderårig pojke har stoppats med spikmatta i Luleå igår natt, skriver polisen på sin hemsida.
– Strax före 04.00 stoppades han. Han är under 18 och var ute och körde bil på E4. När man kontrollerade honom blåste han positivt, säger Marie Andersson på polisen region Nord.
Men det har inte varit fråga om en biljakt, spikmattan användes för att ”stoppa honom”.

Israels militärchef uppges kritisera Netanyahu. Israels militärchef Herzi Halevi kritiserar premiärminister Benjamin Netanyahu för att ha misslyckats med att upprätta en plan för Gaza efter kriget, rapporterar den israeliska nyhetskanalen Hadashot 13.
Kritiken kom på säkerhetsmöten i helgen, medan israeliska styrkor återigen förberedde sig för strider i Jabaliya i norra Gazaremsan – ett område Israel tidigare sagt var rensat på Hamasbataljoner.
– Vi opererar igen i Jabaliya. Så länge det inte finns någon diplomatisk väg för att utveckla ett styrande organ i remsan som inte är Hamas, så kommer vi behöva agera om och om igen på olika platser för att avveckla Hamas infrastruktur, säger Halevi enligt kanalen.
Enligt kanalens uppgifter har fler högt uppsatta militärer uppmanat politiska ledare att utforma en ”dagen efter”-strategi.
Parlamentariker uppges också ha varnat för att Israels agerande, och bristfälliga beslutsfattande de senaste veckorna ”enbart äventyrar människors liv”.

Syskonbråket om en mobilladdare slutade med mord. Den yngre brodern hämtade en kökskniv och högg sin storasyster i ryggen, enligt Expressens uppgifter. I förhör säger han att han bara ville skrämmas.
Det var kväll när polisen larmades till en lägenhet i Göteborg efter ett våldsamt bråk mellan syskon, en pojke i övre tonåren och en ung kvinna.
– När vi kommer dit har brodern tillfogat systern sådana skador att hon avlider, säger Thomas Fuxborg, vid polisen region väst.
Flera andra syskon samt syskonens mamma fanns i lägenheten när polisen kom till platsen. Brodern greps och har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för mord.
Han finns sedan tidigare inte i polisens register.

Odlad biff förbjuds i Florida: ”Gud skapade riktigt kött”. Kött har blivit en politisk ”beef” i USA.
– Vi står på boskapsuppfödarnas sida, sade Floridas guvernör när han nyligen signerade ett förbud mot odlat kött.
Kritiker menar att delstaten stryper miljövänlig innovation till förmån för den mäktiga köttlobbyn. Andra ser förbudet som en politisk strategi.
Att producera eller sälja labbodlat kött i Florida kan numera straffas med upp till 60 dagars fängelse, skriver The New York Times.
– Florida slår tillbaka mot den globala elitens plan att tvinga världen att äta kött odlat i en petriskål, sade den republikanske guvernören Ron DeSantis när han skrev under förbudet i förra veckan.
Det finns dock inga indikationer på att USA:s köttmarknad är hotad, enligt en rad amerikanska bedömare. Labbköttet är bara i sin linda – inget företag i USA är ens i närheten av försäljning till mataffärer, konstaterar tidskriften Scientific American.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.