Nyhetsplock tisdag 14 maj 2024

Publicerad 2024-05-14

Ex-minister dömd till 24 års fängelse, tusentals Hamasmedlemmar vårdas i Turkiet, president Zelenskyj i samtal med Ulf Kristersson om luftvärnssystem och företag som bedriver valp-yoga har anmälts till Länsstyrelsen.

Ex-minister dömd till 24 års fängelse. Ex-ministern slog sin hustru sönder och samman på nattklubben. Sedan ringde han en spåkvinna som sa att hon skulle överleva – och satte sig att äta.
Nu har Kazakstans tidigare ekonomiminister Kuandyk Bishimbayev dömts till 24 års fängelse för mordet på hustrun Saltanat Nukenova, enligt tidningen Meduza.

Fler än tusen medlemmar ur terrorstämplade Hamas vårdas på sjukhus i Turkiet, säger landets president Recep Tayyip Erdogan.
Uttalandet kom i samband med en presskonferens tillsammans med Grekland premiärminister Kyriakos Mitsotakis, som är på besök i Ankara.
Erdogan upprepar att han ser Hamas som en motståndsrörelse och inte som en terrororganisation. Hamas är terrorklassad av bland andra EU och USA.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har pratat med statsminister Ulf Kristersson om bland annat luftvärnssystem, skriver Zelenskyj på X.
”Vi diskuterade detaljerna i Sveriges nästa militära stödpaket till Ukraina. Jag informerade statsminister Kristersson om Ukrainas akuta behov, särskilt av luftvärnssystem”, står det bland annat i inlägget.
Zelenskyj skriver att han uppskattar att Sverige arbetar med specifika steg för att stärka Ukrainas luftförsvar, och fortsätter:
”Vi talade också om förberedelserna inför det kommande toppmötet mellan Ukraina och norra Europa och fredstoppmötet i Schweiz. Jag tackar statsminister Kristersson för att han bekräftat sitt deltagande i det.”
Enligt den schweiziska regeringen ska en konferens på hög nivå hållas i Burgenstock, nära Luzern, den 15 och 16 juni. Ämnet är Ukrainas framtid och eventuella fredsplaner.
Ryssland är inte inbjudet och Kreml har brännmärkt konferensen som USA-initierad propaganda. Kina har sagt sig bara ställa sig bakom en konferens där både Ukraina och Ryssland närvarar.

Flera personer har anmält ett företag som bedriver så kallad valp-yoga till Länsstyrelsen de senaste månaderna. Bolaget saknar tillstånd och nu kräver myndigheten att det upphör med sin verksamhet då hundarna utsätts för risker, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Särskilt ett Stockholmsföretag har pekats ut då det saknar tillstånd för så kallad offentlig förevisning av hund. Företaget måste nu omedelbart upphöra med sin verksamhet tills de fått ett sådant tillstånd – annars tvingas det betala 10 000 kronor per yogaklass.
Men att få ett tillstånd kan vara svårt, uppgav hundpsykologen Kicki Fellstenius till DN tidigare i maj.
– Är vårt behov av att njuta av gulliga valpar verkligen värt riskerna? Det finns ett etiskt dilemma där, sade hon.
Valp-yoga, där deltagarna får mysa med inhyrda hundar samtidigt som de går på yogaklass, har blivit allt mer populärt både i Sverige och internationellt den senaste tiden.
Men parallellt har en debatt kring hundarnas välmående blossat upp där kritiker menar att valparna inte är redo för den sociala exponeringen och utnyttjas för ekonomisk vinning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.