Nyhetsplock onsdag 15 maj 2024

Publicerad 2024-05-15

Tältprotester sprids till svenska universitet, tysk politiker döms för nazi-slagord, minst två fångvaktare döda efter fritagning, Annie Lööf säger att alla visste om att SD:s trollfabrik fanns och gryningsräder mot mäktig italiensk maffia.

Tältprotester sprids till svenska universitet. Närmare 20 personer har slagit läger utanför Stockholms universitet under tisdagsmorgonen, i protest mot Israels pågående krigföring i Gaza. Det rapporterar Dagens Nyheter.
En av demonstranterna är klimataktivisten Greta Thunberg. Aktionen är direkt inspirerad av studentprotesterna som skakat bland annat amerikanska universitet på senare tid.
En liknande aktion pågår under morgonen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, rapporterar DN.
Under måndagen slog propalestinska studenter läger utanför Örebro universitet, rapporterar SVT Örebro. Ett trettiotal personer samlades även under kvällen utanför universitetet och ropade slagord, samtidigt som en föreläsning hölls inne på universitetet.

Tysk politiker döms för nazi-slagord. Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, döms till böter för att ha använt sig av slagord från nazitiden, skriver AP.
Vid två olika tillfällen uppges Höcke, AFD-topp i förbundslandet Thüringen, ha skanderat den gamla nazistsloganen ”Allt för Tyskland”.
Rättegången handlade dock bara om ett av fallen. Höcke har sagt att han inte visste att uttrycket kopplas till nazitiden.
52-årge Höcke är en av de mest kända figurerna i det högerextrema partiet. I september ska han kandidera till regeringschef i östra delstaten Thüringer.
Han döms till att betala böter på totalt 13 000 euro, motsvarande drygt 150 000 kronor.
Slagorden ”Allt för Tyskland” användes av Hitlers våldsamma SA-trupper och är därför förbjudna.

Minst två fångvaktare döda efter fritagning. Minst två fångvaktare har dödats efter en attack mot en transport i Frankrike, enligt uppgifter till Le Parisien. En fånge befinner sig på flykt och ska enligt källor till tidningen vara misstänkt för mordförsök.
Enligt lokala medier ska beväpnade män ha attackerat en skåpbil. Attacken ägde rum under tisdagen vid 11-tiden nära tullstationen i Incarville i Eure.

Annie Lööf om SD:s trollfabrik – ”alla visste”. Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet, riktar kritik mot Tidöpartierna i sociala medier.
Utspelet kommer efter TV4:s avslöjande om Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och så kallade trollfabriker.
”Alla visste. Hatet som piskas upp. Det vulgära språkbruket som passerar alla gränser. Avhumaniseringen av meningsmotståndare. De senaste tio åren har det varit min och många andras vardag”, skriver Lööf och fortsätter:
”M, L och KD visste vilket parti de valde att samarbeta med. SD är det största partiet i deras samarbete. Politik är att samarbeta – att välja och välja bort. Ingen kan säga att man inte visste vilka metoder som använts det senaste decenniet”.

Gryningsräder mot mäktig italiensk maffia. Italiensk polis har genomfört razzior riktade mot 142 misstänkta medlemmar ur den så kallade ’Ndrangheta-maffian.
Över hundra personer greps i landets sydligaste delar vid tillslagen på tisdagsmorgonen, bland dem medlemmar ur välkända familjeklaner i området, samt en tjänsteman från Italiens tull- och finanspolis.
Utöver de frihetsberövade sattes ytterligare 20 personer i husarrest, och 13 andra lagfördes.
Brottsrubriceringar gäller bland annat medlemskap i den ökända maffian och narkotikahandel.
Åklagaren Vincenzo Capomolla säger till reportrar att maffiagruppen ”kväver” butiksägare och andra affärsutövare i staden Cosenza, som en av de större familjeklanerna har sin bas i.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.