Nyhetsplock fredag 17 maj 2024

Publicerad 2024-05-17

Majoriteten dödligt våld sker inte i kriminell miljö, död person hittad av en förskoleklass, SD-medarbetare får nya arbetsuppgifter efter TV4:s avslöjande, Danske Bank hävdar att Taylor Swift är ett inflationshot, Youtube stänger ned SD:s anonyma konton och en man åtalas för mord på kvinna i 90-årsåldern.

Två av tre fall av dödligt våld sker inte i kriminell miljö, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå.
– Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.
Samtidigt har dödligt våld i den kriminella miljön ökat i nära två decennier, perioden 2018–2021 utgör den största kategorin (ca 34 procent), enligt Brå.
Dödligt våld mot unga män, 15–29 år, har också ökat markant, och en stor del av ökningen kan kopplas till dödsskjutningar i den kriminella miljön.

En död person hittades av en förskoleklass i Göteborg, rapporterar GP. Barnen skulle ha en utflykt i närheten av förskolan där de gjorde det fruktansvärda fyndet.
– När det hände rusade barnen tillbaka till förskolan och en av pedagogerna kontaktade polisen. Polisen kom direkt. Därefter togs alla barn om hand på förskolan, säger förskolans verksamhetschef Hasby Lyrhem till GP.
Efter händelsen kontaktades vårdnadshavare till barnen. Även psykologer kallades till förskolan för att erbjuda stöd.
Även personalen har fått erbjudande om samtalsstöd från företagshälsovården.
Polisen uppger att man inte misstänker något brott i samband med personens död. Anhöriga är underrättade.

SD-medarbetare får nya arbetsuppgifter efter TV4:s avslöjande. Två personer på SD:s kommunikationsavdelning kommer att få byta arbetsuppgifter efter Kalla faktas avslöjande om partiets trollkonton. Det säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.
Personerna ska i stället tilldelas andra arbetsuppgifter till dess att de fått en utbildning i Tidö-avtalets respektklausul och att en skärpt policy kring inlägg om samarbetspartier har införts.
”Vi är beredda att göra några mindre justeringar för att mjuka upp tonaliteten framöver så att vi återigen kan fokusera på att lösa viktiga problem i samhället”, skriver Mattias Bäckström Johansson.

Danske Bank: Taylor Swift är ett inflationshot. Svensk inflation faller nu och det väcks ytterligare hopp om flera räntesänkningar från Riksbankens sida. Dessa kan dock grusas från högst oväntat håll, nämligen i form av Taylor Swift.
Inför popstjärnans kommande konserter i Stockholm höjer nu Danske Bank ett varningens finger för att Swift kan driva på inflationsutvecklingen precis som man trodde inför branschkollegan Beyoncés framträdande i Sverige förra året.
– Alla vet att vi haft Eurovision i Malmö och vi har Taylor Swift på besök i Stockholm. Det finns en risk att priserna på hotell och restaurang liksom biljetterna faktiskt trycker upp inflationen mer än vid Beyoncés besök förra året som då blev lite grann av en priseffekt, säger Michael Grahn i ett inslag på bankens hemsida.
Det senaste inflationsutfallet för svensk del i april, överraskade med en svagare inflation än väntat. Inför Riksbankens nästa räntebesked ska dock inflationssiffror för maj redovisas och där skulle alltså Swift kunna bli en negativ effekt enligt Danske Bank.

Youtube stänger ned SD:s anonyma konton. De Youtubekanaler som av TV4:s Kalla fakta pekats ut som en del av Sverigedemokraternas anonyma konton har stängts ned.
På en av kanalernas sida anges att kanalen är borttagen eftersom den brutit mot Youtubes ”riktlinjer för communityn.” Även två andra kanaler som pekats ut som en del av SD:s anonyma konton går inte längre att nå, vilket Emanuel Karlsten, journalist och expert på sociala medier var först med att rapportera.
TV4:s Kalla fakta avslöjade i veckan att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton, för att bland annat nedvärdera politiska motståndare. Kontona återfinns på både Tiktok, Youtube, Facebook och Instagram.

Man åtalas för mord på kvinna i 90-årsåldern. En man i 50-årsåldern åtalas nu för mord på en kvinna i 90-årsåldern i Strömstad, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Mannen som var anställd inom hemtjänsten ska ha mördat kvinnan i hennes bostad genom kvävning, enligt åtalet.
Delar av händelsen ska också ha filmats av den tilltalade.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.