Nyhetsplock lördag 18 maj 2024

Publicerad 2024-05-18

19 700 avvikelserapporter försvann, två döda personer hittade i vattnet i Fisksätra, Moderaterna tycker att Liberalernas förslag om förbud är intressant, israeliska soldater delar övergreppsbilder och Natoländer diskuterar att flytta militär personal in i Ukraina.

19 700 avvikelserapporter försvann. När vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås skulle byta datasystem upptäcktes över 19 700 ohanterade anmälningar om avvikelser. Nu har kommunen lex Sarah- och lex Maria-anmält sig själv, skriver Dagens Nyheter.
Det handlar om allt från felaktig läkemedelshantering till uteblivna besök av hemtjänsten från 2013 till 2023.
Den 1 december förra året infördes ett nytt verksamhetssystem i kommunen som hanterar avvikelseanmälningar på ett mer proaktivt sätt.

Två döda personer hittade i vattnet i Fisksätra. Två döda personer har hittats i vattnet i Fisksätra i Nacka kommun, uppger polisen.
Det rör det sig om en kvinna och man i 30- respektive 20-årsåldern. Anhöriga har underrättats.
Polisen uppger att det finns oklara omständigheter och har inlett en förundersökning om mord.
– Kropparna ska obduceras för att ta reda på dödsorsaken. Vi får se vad det landar i, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Liberalernas förlag om förbud är intressant. Moderaterna anser att Liberalernas krav på förbud mot att partier använder anonyma konton är ”intressant”.
”Det är ett intressant förslag och en aspekt vi får diskutera inom den utredning som nu arbetar”, skriver Fredrik Ahlstedt, M:s ledamot i den parlamentariska kommitté som L nu vill ge ordern att utreda förbudet.
Ahlstedt, som också är riksdagsledamot, framhäver att det är fler partier än SD som arbetat med anonyma konton.
”Tonen i debatten har varit splittrande och polariserande under en längre tid”, skriver han vidare.

Israeliska soldater delar övergreppsbilder. Israeliska soldater delar material på frihetsberövade palestinier på ockuperade Västbanken i sociala medier, visar en kartläggning av BBC.
Bilder och videoklipp som uppges visa övergrepp mot gripna palestinier delas av israeliska soldater – trots att militären tidigare lovat att agera mot spridandet.
Enligt juridiska experter kan både skapandet och publiceringen av materialet utgöra krigsbrott, rapporterar BBC Verify.
Det brittiska mediebolaget har analyserat 45 bilder och filmer publicerade av israeliska soldater online.
Enligt Israels militär har soldater som agerat på sätt som ”inte är i linje med militärens värderingar” stängts av eller tillrättavisats, rapporterar BBC.

Natoländer diskuterar att flytta militär personal in i Ukraina, enligt nya uppgifter. Syftet uppges vara att korta underhållsvägarna och frigöra ukrainska soldater till fronten. ”Kan redan finnas Natopersonal där som vi inte hört om”, säger krigsanalytiker.
Krigets röda linjer har successivt flyttats fram under en ryska invasionen av Ukraina.
Inledande internationell tveksamhet har med tiden bland annat öppnat för stridsvagnar, luftvärn och robotar från USA (Abrams, Patriot och Atacms), den tyska stridsvagnen Leopard och även stridsflygplanet F-16, som Nederländerna och Danmark var först med att utlova.
Amerikanska källor uppger nu till New York Times att diskussioner förs om att Natopersonal skulle kliva över gränsen och effektivisera logistik i riktning mot fronten och kunna hjälpa till med truppträning på plats i stället för i närliggande länder som Tyskland och Polen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.