Nyhetsplock söndag 19 maj 2024

Publicerad 2024-05-19

Kvinna till sjukhus – polisen utreder våldtäkt, Academedia kräver miljonbelopp för kostnader de inte haft, Linus From (SD) styrde ”trollkonton” – förtroendevald i Huddinge, Socialdemokraterna kräver att SD:s tjänstemän stängs av och extremnationalismen har under fyrtio år tagit över stora delar av den israeliska staten visar en granskning gjord av New York Times.

Kvinna till sjukhus – polisen utreder våldtäkt. En kvinna har blivit misshandlad och våldtagen i Ljungskiletrakten under natten till lördag, rapporterar GP. En man har gripits misstänkt för brotten.
Kvinnan fördes till sjukhus under natten och polisen arbetar nu på brottsplatsen.
– Vi har tagit en del saker i beslag. Vi ska höra målsägande ytterligare och höra misstänkt med försvarare och genomföra en teknisk undersökning på brottsplatsen. Vi har också genomfört vittnesförhör, säger polisen Fredrik Svedemyr till GP.

Academedia kräver miljonbelopp för kostnader de inte haft. När Södertälje beslutade att stänga en gymnasieskola, men låta eleverna gå klart, ledde det till högre kostnader för kommunen.
Nu kräver friskolekoncernen Academedia 6,5 miljoner i retroaktiv underskottskompensation – för kostnaderna som bara kommunen haft, rapporterar DN.
– Det är tråkigt eftersom vi som huvudman tog ansvar för att våra elever skulle kunna gå klart på den gymnasieskola där de gick, säger Elof Hansjons (S), ordförande i utbildningsnämnden i Södertälje, till tidningen.
Academedia vill inte svara på DN:s frågor om förvaltningsrättens dom som ger friskolekoncernen rätt.
Men koncernens chefsjurist Jonas Nordström skriver i ett mejlsvar att ”om en kommun skjuter till mer pengar till de kommunala skolorna, till exempel för att täcka upp ett underskott, ska motsvarande del tillfalla elever i kommunens friskolor”.

Linus From (SD) som styrde ”trollkonton” var förtroendevald i Huddinge. Han har förfogat över flera av SD:s anonyma nätkonton, vilket TV4:s ”Kalla fakta” kunnat visa i sin granskning av partiets trollfabrik.
Samtidigt är Linus From förtroendevald för SD i Huddinge.
– Hade det här varit en ledamot från mitt parti, då hade den inte kunnat ha sina uppdrag kvar, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång (S).
I ”Kalla fakta” hörs kommunikatören Linus, i ett klipp inspelat med dold kamera, prata med TV4:s wallraffande reporter Daniel Andersson.
– Vad kallar ni er? Alltså, de sociala mediekontona helt enkelt?, frågar Daniel Andersson.
– Trollfabrik, svarar Linus.
Samtidigt som han haft sitt jobb på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning – där han alltså förfogat över vad han själv väljer att kalla trollfabrik – sitter han förtroendevald för SD i Huddinge kommun.

 Socialdemokraterna kräver att SD:s tjänstemän stängs av innan de genomgått en ny säkerhetsprövning, berättar Anders Ygeman på en pressträff.
– Ulf Kristersson måste lägga alla korten på borden, säger Anders Ygeman.
Kalla fakta har avslöjat hur SD:s kommunikationsavdelning använder hemliga konton, till synes utan koppling till partiet, för att smutskasta motståndare och de egna samarbetspartierna samt sprida vilseledande information.
Flera partier har reagerat starkt på uppgifterna – bland annat största oppositionspartiet Socialdemokraterna.
Som en del Tidöavtalet har Sverigedemokraterna flera tjänstemän i Regeringskansliet.
Sedan tidigare har partiet krävt att en ny säkerhetsprövning ska göras för SD:s tjänstemän på kansliet.

Israelisk extremnationalism har under fyrtio år tagit över stora delar av staten.
Laglöshet snarare än några lagar är normen för Israels behandling av palestinier på Västbanken. Det visar en granskning gjord av New York Times, baserad på intervjuer med över hundra officerare, poliser, säkerhetsagenter och jurister.
Syftet med artikeln har inte varit att dokumentera enskilda övergrepp, utan ”att förklara hur extremnationalismen under fyrtio år tagit över stora delar av staten”.
Granskningen, som bär titeln ”De ostraffade – hur extremister tog över Israel”, har väckt stor uppmärksamhet både i Israel och i arabvärlden sedan publiceringen i torsdags.
Extremnationalismens infiltration av israeliska myndigheter har skett gradvis och i det tysta men den samlade effekten är förödande, enligt New York Times. Under många år har israeliska nationalistpolitiker ursäktat övergrepp på Västbanken med att ”det rör sig om unga vildhjärnor, inte om någon tendens. Vi fördömer allt våld”.
Men verkligheten var en annan: när säkerhetstjänsten sprängde en judisk terrorliga som under 1980-talet lemlästat flera palestinska borgmästare, mördat studenter och som stod i begrepp att spränga al-Aqsamoskén, så visade det sig att dess medlemmar tillhörde bosättarrörelsen Gush Emunim, som utåt fördömde våld och vars representanter satt i Knesset.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.