Nyhetsplock måndag 20 maj 2024

Publicerad 2024-05-20

Kvinna död efter sjukhusmiss, lärare skickade olämpliga sms till 11-årig elev, äldre kvinna fastnade i toaletten, Vatikanen ändrar reglerna för mirakel och obduktion bekräftar att 14-åring dog av ”världens starkaste snacks”.

Kvinna död efter sjukhusmiss. En felinställd syrgasgivare ledde till att en kvinna med andningssvårigheter inte fick någon syrgas. Hon dog senare, rapporterar P4 Malmöhus.
Kvinnan, som var i 70-årsåldern, kom till Helsingborgs lasarett. Det togs ett beslut att ge henne syrgas för att förbättra syresättningen.
Men den så kallade flödesmätaren för syrgasen ställdes in fel och patienten fick ingen syrgas. En lex Maria-anmälan har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg.

Lärare skickade olämpliga sms till 11-årig elev. En lärare på en skola i Skaraborgs kommun skickade över hundra olämpliga sms till en elvaårig pojke som var hennes elev.
Trots varning från Lärarnas ansvarsnämnd arbetar hon idag på en annan skola, rapporterar P4 Skaraborg.
Föräldrarna reagerade på lärarens alltmer intensiva kontakter med barnet utanför skoltid. I elvaåringens mobiltelefon hittades 160 meddelanden.
Läraren hade bland annat skickat ”du är lika söt nyduschad som inte”, emojis med hjärtan och bild på sina nakna lår.
Läraren slutade på skolan efter att ha köpts ut för 670 000 kronor, men har i dag ett nytt jobb på en skola i Västsverige, enligt radion.

Äldre kvinna fastnade i toaletten. Räddningstjänsten ryckte under gårdagen ut till en adress på Orust, rapporterar Aftonbladet.
– Det är en äldre kvinna som fastnat i toaletten. Hon hade sjunkit ner lite väl långt, säger Tero Paakki, vakthavande befäl på räddningstjänsten.
Kvinnan hade larmat själv efter att hon inte fått något svar från hemtjänsten.

 Vatikanen ändrar reglerna för mirakel. Vatikanen skärper reglerna för när de ska utreda om uppgifter om övernaturliga händelser är mirakel, rapporterar AFP.
Ett nytt ramverk ska hjälpa katolska biskopar att avgöra huruvida det påstådda gudomliga ingripandet, som exempelvis gråtande statyer, verkligen är ett budskap från Gud eller ett helgon.
Dagens regelverk, som skrevs ned 1978, är enligt Vatikanen föråldrat och direkt farligt i en digital värld där fler bluffmakare kan se en chans att tjäna pengar på troende.
Framöver kommer kyrkan kunna landa i någon av sex slutsatser när ett misstänkt mirakel undersöks, från tillräckligt trovärdig till falskt. Bedöms händelsen vara tillräckligt trovärdig, klassas den som ”nihil obstat”, vilket innebär att där inte finns något som går mot den kristna tron och att det därmed står fritt för katoliker att se det som heligt.

Obduktion bekräftar att 14-åring dog av ”världens starkaste snacks”. Utmaningen ”One Chip Challenge” blev en viral trend på sociala medier i höstas och fick stor spridning främst på Tiktok.
Genom att först äta ett superstarkt tortillachips ska deltagare sedan filma hur länge de kan klara av hettan utan att äta eller dricka något annat.
Chipset i fråga producerades av Paqui, ett dotterbolag till Hershey, och hette just ”One Chip Challenge”. Det såldes i en förpackning formad som en kista och var kryddat med Carolina Reaper och Naga Viper – två av världens starkaste chilisorter.
En skoldag i september gav sig 14-åriga Harris Wolobah på utmaningen. Pojkens mamma Lois Wolobah har tidigare berättat om hur hon kontaktades av skolsköterskan om att hennes son svimmat i skolan efter att ha ätit ett chips.
Några timmar efter att hon hämtat honom svimmade han hemma igen. Han fördes till sjukhus där han avled.
Nu visar en obduktion att Harris Wolobahs död orsakades av hjärtstillestånd ”i samband med ett nyligt intag av en livsmedelssubstans med hög capsaicinhalt”, uppger myndigheterna i Massachusetts enligt Washington Post. Capsaicin är det ämne som orsakar hettan i chilifrukter.
Utmaningen hade redan innan dödsfallet vid flera tillfällen fått barn och ungdomar att uppsöka sjukhus. På sin sajt hade företaget varnat för att chipset inte ska ätas av barn, gravida eller personer med något medicinskt tillstånd. Efter dödsfallet drog man tillbaka chipset.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.