Nyhetsplock tisdag 21 maj 2024

Publicerad 2024-05-21

”Perrong-mördaren” häktad för mordförsök, barn hittade påse med döda valpar, fängelse för kvinnor som lurade åldringar, polisen inleder en kampanj i sociala medier och Assange får överklaga utlämning till USA.

”Perrong-mördaren” häktad för mordförsök. Den så kallade ”perrongmördaren” har häktats för mordförsök på en kvinna, skriver Västerbottens-Kuriren.
Mannen, som var dömd till 14 års fängelse men villkorligt frigiven, misstänks ha överfallit en kvinna i Hökarängen i södra Stockholm under förra veckan och försökt strypa henne.
Förbipasserande hörde kvinnan skrika och ingriper, mannen flyr men kommer sedan tillbaka till brottsplatsen och blir fasthållen tills polis anländer.
Enligt åklagare Markus Hankkio var överfallet oprovocerat.
2013 sköt mannen ihjäl en ung kvinna på centralstationen i Umeå, och dömdes året därpå. Mordet är ett av de mest uppmärksammade någonsin i Umeå, enligt Västerbottens-Kuriren.
Varför han inte redan tidigare har dömts till rättspsykiatrisk vård och blivit kvar där, framgår inte.

Barn hittade påse med döda valpar. Barnen lekte i skogen utanför Önnered när de hittade en påse med döda hundvalpar, skriver Kristianstadsbladet.
Barnen sprang hem och berättade för föräldrarna om sin upptäckt och de vuxna meddelade polisen.
– Vi vet inga närmare omständigheter när eller hur valparna har dött, men de var i ”förrutnelsestadiet”, säger polisen Robert Loeffel till tidningen.
En polisanmälan om djurplågeri har upprättats.

Fängelse för kvinnor som lurade åldringar. Den kvinnliga trion ringde äldre ensamma kvinnor och uppgav att de var från hemtjänsten. De äldre lurades sedan med att deras larm behövde kontrolleras.
Väl på plats hos de äldre stals smycken och värdesaker, och en del lurades också att lämna ifrån sig bankkort och koder.
Nu döms tre kvinnor i Skåne till fängelse för flera inbrottsstölder och grova bedrägerier.
Två av dem får fängelse i tre år och fem månader medan den tredje kvinnan döms till fängelse i två år och elva månader, uppger Malmö tingsrätt i ett pressutskick.

Polisen inleder en kampanj i sociala medier för att uppmärksamma barn och ungdomar på riskerna att göra sig skyldig till penningtvätt genom att låna ut sitt bankkonto till andra, skriver polisen på sin hemsida.
– Vi ser en risk med att barn och ungdomar låter andra använda deras bankkonto för att utföra betalningar eller ta emot pengar, säger Carin Götblad, polismästare vid Noa.
Om pengarnas ursprung är från bedrägerier, narkotikaförsäljning eller annan brottslighet gör den som hanterar pengarna sig skyldig till penningtvätt. Det kan handla om att den unga blir ombedd att ta emot en summa på sitt konto från en persons narkotikaförsäljning för att sedan ta ut motsvarande summa i kontanter från en uttagsautomat.
– Det är många som inte känner till att enbart hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt – är straffbar, säger Carin Götblad.
Hanteringen av andras pengar kan även leda till att man dras in i kriminella nätverk.
– Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Pengarna tillhör någon annan som nu har anledning att jaga dig för en skuld, säger Carin Götblad.
Skulden blir ytterligare en orsak till att det kriminella nätverket anser att den unge behöver utföra tjänster för att betala av skulden. Den här gången kanske tjänsterna är att begå ytterligare brott.
– Det kan verka harmlöst att låta någon swisha eller ta ut pengar åt någon annan, för det är så enkelt och går så snabbt. Men i jämförelse med de risker man tar är det inte värt det, säger Götblad.
Mellan vecka 21-22 sprider polisen filmer riktade mot barn och unga med uppmaningen att inte låna ut sitt konto, swisha eller hantera kontanter åt andra. Polisen släpper också efter sommaren undervisningsmaterial som kan användas i skolan.

Assange får överklaga utlämning till USA. En brittisk domstol ger Wikileaks-grundaren Julian Assange rätt att överklaga utlämningen till USA, rapporterar Reuters.
Assange har åtalats av den amerikanska regeringen för sin roll i läckan av omkring 700 000 hemligstämplade dokument med koppling till krigen i Irak och Afghanistan 2010.
Den brittiska domstolen har velat ha försäkringar från amerikanskt håll om att skydd för yttrandefriheten ska gälla för Assange och att han inte riskerar dödsstraff.
I april sa USA:s president Joe Biden att USA överväger en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.