Nyhetsplock torsdag 23 maj 2024

Publicerad 2024-05-23

Man döms till fängelse för våldtäkt mot barn, Kriminalvårdsanställd gripen på jobbet, dansk polis förbjuder Bandidos, joggande kvinna mördad av naken man och brittiska polischefer har fått rådet att gripa färre personer.

Man döms till fängelse för våldtäkt mot barn. Förra sommaren fick Stockholmspolisen in en anmälan om att en elvaårig flicka hade en relation med en vuxen man. Det var en kompis till flickan som tyckte att relationen var obehaglig och gjorde en polisanmälan.
En utredning inleddes och nu har den 25-årige mannen dömts till fängelse i åtta år och tio månader för bland annat flera fall av grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt ofredande mot barn och barnpornografibrott.
Mannen ska också betala över en miljon kronor i skadestånd. Vid tiden för brotten studerade han till förskollärare, skriver polisen.
Under utredningen visade det sig att mannen hade ett sexuellt intresse för barn och att han haft kontakt med flera andra barn, förutom flickan.

Kriminalvårdsanställd gripen på jobbet. En anställd på Kriminalvården har gripits av polis inne på ett av myndighetens kontor i Malmö, skriver Sydsvenskan.
Tillslaget skedde på tisdagsmorgonen och mannen misstänks för samröre med kriminella, enligt tidningens uppgifter.
– Jag såg hur de satte handbojor på ryggen på honom och förde ut honom, berättar ett vittne.
Den gripne mannen arbetade med planering av transporter till rättegångar och häkten. Polisen gjorde husrannsakan i hans skåp och bil.

Dansk polis förbjuder Bandidos. Dansk polis har infört ett tillfälligt förbud mot det kriminella gänget Bandidos. Därmed blir det olagligt att offentligt använda symboler med koppling till Bandidos på till exempel kläder.
I april meddelade Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) att processen för att förbjuda Bandidos skulle inledas. Det beslut som polisen har fattat kommer nu att prövas i domstol.
Enligt den danska grundlagen kan kriminella gäng förbjudas om vissa villkor är uppfyllda.
Sedan tidigare har det kriminella gänget Loyal to Familia förbjudits, efter en lång rättsprocess som till slut avgjordes i Danmarks högsta domstol.
Till att börja med ska Bandidosförbudet prövas av tingsrätten i Helsingör.

 Joggande kvinna mördad av naken man. En kvinnlig joggare har mördats under en springtur i en park i Schweiz, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Enligt polis anfölls hon på tisdagskvällen av en naken man i Männedorf nära Zürich. Den misstänkta gärningsmannen, en 19-årig schweizisk medborgare, greps på platsen.
Han ska ha ”sprungit runt naken, skrikande” och ha gått till fysisk attack mot flera personer i parken, uppger polisen.

 Brittiska polischefer har fått rådet att gripa färre personer. Anledningen till rådet är överfulla fängelser, skriver The Times.
The Times har tagit del av ett internt dokument skrivet av NPCC, ett samarbetsorgan för polischefer i Storbritannien.
Polischeferna uppmanas att undvika ”icke prioriterade gripanden” liksom operationer som kan medföra att många personer grips.
I fjol ökade de intagna med över 5 000 samtidigt som utbyggnaden av fängelseplatser inte alls hängde med.
The Times skriver att uppmaningen till polischeferna förmodligen kommer att försvåra för premiärministern Rishi Sunak att framställa Tories som partiet för lag och ordning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.