Nyhetsplock lördag 25 maj 2024

Publicerad 2024-05-25

Militär åtalas efter att automatvapen stals under lunchpaus, finansmän sålde vidare bolag till kriminella, sköterska åtalas för stöld från patienter, vård-VD upptaxeras efter att ha gjort avdrag för barnkalas och tonårig hackare har helgonförklarats.

Militär åtalas efter att automatvapen stals under lunchpaus. En man i militären åtalas för tjänstefel efter att ha blivit av med en laddad AK5:a och en skyddsväst i samband med ett lunchstopp på en hamburgerrestaurang i Landskrona. Det rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.
Stölden inträffade i oktober. Mannen hade gömt vapnet och västen under passagerarsätet – och han säger att han hade uppsikt över bilen. Men när han kom tillbaka var rutan sönderslagen och sakerna borta.
– Utredningen visar att bilen inte har varit under uppsikt konstant. De har varit i restaurangen en längre tid med ryggen till samt även haft toalettbesök, säger åklagaren Love Lundin.
Mannen riskerar att förlora jobbet om han döms.

Finansmän sålde vidare bolag till kriminella. Tillsammans köpte tre finansmän över 1 000 välskötta aktiebolag, tömde dem på innehåll och sålde sedan vidare skalet till bland annat kriminella.
Nu pågår en rättegång i fallet i Stockholms tingsrätt, rapporterar P4 Stockholm.
– De som köper bolagen lever ju på någon annans meriter, säger åklagaren Natalie Müntzing.
Männen uppges ha sålt bolagen vidare till bland annat personer med gängkoppling och internationella ligor, med vetskap om deras kriminella aktiviteter.
Bolagen ska sedan ha använts för bland annat bedrägeri, penningtvätt och skattebrott.
Finansmännen åtalas, mot sitt nekande, för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott.

Sköterska åtalas för stöld från patienter. En undersköterska på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan åtalas för flera fall av grov stöld och grovt häleri, rapporterar TTELA.
Den 45-åriga kvinnan greps i mars och häktades därefter. Hon misstänks för att under drygt ett och ett halvt år ha stulit smycken och värdesaker från sjukhuspatienter till ett värde av drygt 190 000 kronor, enligt tidningen.
Undersköterskan åtalas för sex fall av grov stöld och ett fall av grovt häleri efter att ha stulit 18 smycken, bland annat ett halsband värt 6 000 kronor och två ringar värda 9 100. Eftersom kvinnan sålt vidare tre av smyckena misstänks hon även för grovt häleri.

Vård-VD upptaxeras efter att ha gjort avdrag för barnkalas. Skumdelfiner till ett barnkalas, lyxresor till Seychellerna och godisinköp i Wien. Det är några av de saker som Medcuraägarna försökt dra av på företaget, men Skatteverket satt stopp för, skriver Aftonbladet.
Nu upptaxeras ägarparet, där mannen är vd, och Skatteverket kräver en miljon i återbetalning samt en straffavgift på 250 000 kronor.
Medcura är ett av landets största hyrbolag inom vården och hyr ut sjuksköterskor och läkare. Bolaget omsätter runt 250 miljoner om året. I deklarationen har paret bland annat försökt göra avdrag för ett barnkalas som ”kickoff” och en skidresa till Åre som ”styrelsemöte”, utan styrelsen närvarande. Ägarparet har överklagat beslutet.

Tonårig hackare har helgonförklarats. En 15-årig pojke som gjorde sig känd för sina datakunskaper har helgonförklarats av påve Franciskus, rapporterar Vatican News.
Han blir den första personen ur den så kallade millennialgenerationen att kanoniseras av katolska kyrkan.
Carlos Acutis föddes i London 1991 men flyttade som ung pojke till föräldrarnas hemland Italien.
Han blev tidigt förtjust i att programmera och bygga hemsidor, bland annat skapade han en hemsida som dokumenterade potentiella mirakel runt om i världen. År 2006 dog han i leukemi.
2020 saligförklarades han av påven, vilket är det första steget till helgonförklaring. Nu har han helgonförklarats, kanoniserats, sedan påven erkänt ytterligare ett mirakel som kan kopplas till Acutis.
Det handlar om en kvinna som tillfrisknade från en svår hjärnskada sedan hennes mamma bett vid Carlos Acutis grav.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.