Nyhetsplock tisdag 28 maj 2024

Publicerad 2024-05-28

Två döms för sju år gammalt mord, två kvinnor gripna för väskmord, tonåring häktad för mord på Södermalm, flera anhållna för misstänkt gruppvåldtäkt och flera klimataktivister gripna vid Finlands ambassad.

För drygt sju år sedan, den 1 april 2017, mördades en man i 40-årsåldern som tillhörde Södertäljenätverket. Det rivaliserande gänget Dödspatrullen hamnade snabbt i fokus för polisens utredning.
Två män som var 19 respektive 21 år gamla vid tiden för mordet greps slutligen och har nu dömts till fängelse. Den yngsta fick 17 år och den äldre av dem dömdes till nio år och nio månader.
– Vi återupptog en mycket grundlig förundersökning som tidigare inte nådde hela vägen fram till åtal. Skälet till att jag nu kunnat väcka åtal är främst att Nationellt forensiskt centrum, NFC, med hjälp av förfinade metoder kunnat göra nya undersökningar av beslag. NFC har funnit DNA-spår på de engångsoveraller som gärningspersonerna bar vid mordet. NFC:s arbete har varit avgörande, säger senior åklagare tillika förundersökningsledare Charlotta Stege Unger i ett pressmeddelande.

Det var den 7 mars som 37-årige Ako mördades. Hans kropp hittades några dagar senare i en väska på Värmdö, öster om Stockholm. Flera misstänkta personer hade då hunnit fly landet.
Nu har två av de som efterlysts gripits i USA, de två som är systrar, har varit häktade i sin frånvaro misstänkta för mord. Sedan tidigare sitter en yngre man häktad för mordet.
Nu återstår en misstänkt som är på flykt, en av kvinnornas pojkvän.

I början av mars mördades en man i 40-årsåldern på Södermalm i centrala Stockholm. Sedan tidigare är en person häktad som misstänkt för mordet. Nu har ytterligare en person häktats, det gäller en tonårspojke som är på sannolika skäl misstänkt för mordet, detta är den högre misstankegraden.

En misstänkt gruppvåldtäkt i Rissne, som ligger norr om Stockholm, har nu lett till att sju personer har anhållits. Det är både män och kvinnor, samtliga i åldrarna 20 till 30 år.
Samtliga greps under söndagen och har nu på beslut av åklagare anhållits. Polisen är förtegen med hänsyn till bland annat brottets art och det tidigare skedet som förundersökningen befinner sig i. Brottsoffrets skadeläge har inte offentliggjorts.

Under måndagen utfördes en aktion av miljöaktivistorganisationen Återställ Våtmarkerna vid Finlands ambassad. Ett stort antal polispatruller var på plats.
Ett flertal personer hade låst fast sig med cykellås på området. Fem personer greps på plats som misstänkta för grovt olaga intrång och skadegörelse. Ytterligare ett tiotal personer är misstänkta för ohörsamhet för ordningsmakten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.