Nyhetsplock torsdag 30 maj 2024

Publicerad 2024-05-30

Två kvinnor häktade för våldtäkt, lastbil rammade busskur, missförhållanden på vart fjärde HVB-hem och studentprotest utanför KTH - flera gripna.

Under söndagen greps sju personer som misstänkta för en gruppvåldtäkt i Rissne, nordväst om Stockholm. Nu har två kvinnor häktats på sannolika skäl misstänka för grov våldtäkt.
De är 25 respektive 19 år gamla. De fem männen som också greps, försattes på fri fot efter beslut av åklagare, men är fortfarande misstänkta.
– De är misstänkta men bevisläget är svagare i förhållande till kvinnorna, sa åklagare Anders Hirsch till Aftonbladet.
Enligt uppgift har flera av de misstänkta anknytningar till det kriminella Rissnenätverket.

Under onsdagen backade en lastbil in i en busskur på Masthuggstorget i Göteborg. Vad som låg bakom händelsen håller på att utredas, men det verkar som att chauffören varit ouppmärksam.
En kvinna i 40-årsåldern skadades och fick glassplitter i nacken. Hon kördes till sjukhuset med ambulans för att få vård.
En förundersökning gällande trafikbrott och vållande till kroppsskada har inletts.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har i samband med olika granskningar och inspektioner funnit stora brister på HVB-hem. På 92 av hemmen var bristerna allvarliga och kunde röra sig om hot, våld, sexuella övergrepp, droger och kränkningar.
Såväl personal som andra boende ska ha utsatt personer för hot och våld. Allt enligt en rapport från IVO.
Sju av HVB-hemmen fick sina tillstånd återkallade och var därmed tvungna att stänga ner verksamheten. I fyra av de granskade fallen konstaterar IVO att de missförhållanden som rått, inneburit en fara för barn och ungdomars liv, hälsa eller personlig säkerhet i övrigt.

En studentprotest mot kriget i Gaza som skedde utanför Kungliga Tekniska Högskolan urartade under onsdagen. De som samlats hade inte tillstånd av polisen och beordrades att avlägsna sig.
Många av de som inte följde polismans order frihetsberövades och tvångsförflyttades från platsen.
Tre personer greps. Ett stort antal polisanmälningar upprättades, dessa gällde störande av förrättning, ohörsamhet mot ordningsmakt, skadegörelse, icke tillståndsgiven allmän sammankomst och brott mot maskeringsförbudet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.