Nyhetsplock fredag 31 maj 2024

Publicerad 2024-05-31

Gris kastad mot moské, HD prövar dom efter rättegångsfel i hovrätten, regeringen vill begränsa kontanter som förs över gränsen inom EU och fler morddömda 2023.

En moské i Skövde drabbades av en attack. Någon eller några personer kastade en död gris mot fasaden på moskén. Det verkar inte finnas några vittnen eller kameror som fångat brottet.
En förundersökning om hets mot folkgrupp har inletts. Ingen misstänkt är ännu gripen.
– Det verkar röra sig om en död gris, den var kvar när vi kom till platsen, säger August Brandt, presstalesperson på polisen region Väst till Aftonbladet.

 En 21-årig man hade dömts till fängelse i tingsrätten för medhjälp till mord. Straffet höjdes i hovrätten, men för ett brott han inte ens åtalats för, nämligen grovt vapenbrott.
Högsta domstolen (HD) undanröjer nu hovrättens dom och tar upp ärendet för prövning. Enligt HD så är det inte tydligt att den åtalade 21-åringen kunde förstå vilken brottsrubricering som han skulle försvara sig mot, detta anses utgöra ett rättegångsfel av hovrätten och därmed ska ärendet ge prövningstillstånd.

Tomas Tobé (M), ledamot av Europaparlamentet, berättade på en pressträff att man anser att en gräns borde införas för hur mycket kontanter man kan resa runt med i EU.
Det skulle betyda en inskränkning i den fria rörligheten, men beivrandet av brott bör få företräde. Just transporter av pengar och andra penningöverföringar är en drivmotor för den kriminella ekonomin och därför behövs strängare regler, menar han.
– Det är idag alldeles för lätt att forsla kontanter inom unionen, säger Tomas Tobé.

 Enligt färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), har antalet personer som dömdes för mord ökat under 2023. Antalet lagföringsbeslut ökade med 44 procent jämfört med 2023.
Gör man en jämförelse med 2014 så ökade antalet dömda för mord med 178 procent. Därtill ökade antalet utdömda fängelsemånader med 25 procent under föregående år.
– Vi ser att antalet fängelsedomar, och mängden strafftid som utdöms, började öka redan 2017, och att uppgången var extra kraftig under 2023. Utvecklingen hänger samman med de straffskärpningar som genomförts de senaste åren, säger Oskar Lindström, statistiker på Brå i ett uttalande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.